Ερωτήματα για την πυρκαγιά που κατέστρεψε την αποθήκη πυρομαχικών και απείλησε τη Νέα Αγχίαλο – Πώς έγινε η έκρηξη αφού τα βλήματα που βρίσκονταν σ’ αυτή δεν σκάνε αλλά… λιώνουν.
Ο έλεγχος και η εκκαθάριση από υπολείμματα εκρηκτικών υλών της περιοχής γύρω από την στρατιωτική αποθήκη πυρομαχικών που ανατινάχθηκε χθες το απόγευμα εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Νέα Αγχίαλο, είναι η βασική προτεραιότητα της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του ΓΕΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται να επανέλθει άμεσα η κανονικότητα στην αεροπορική βάση Αγχιάλου. Μέσα στις επόμενες ώρες, στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, πρόκειται να αναπτυχθεί κλιμάκιο πυροτεχνουργών, αλλά και μία ομάδα του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) με στόχο να «χτενίσουν» την περιοχή σε μία ακτίνα τουλάχιστον 3 χλμ., γύρω από την αποθήκη, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η διασπορά υπολειμμάτων πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών σε μια εξαιρετικά μεγάλη έκταση, συνιστά σημαντικό κίνδυνο για το στρατιωτικό προσωπικό αλλά και για τους πολίτες, αφού υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να εκραγούν με ότι αυτό συνεπάγεται. Πριν και από τους πυροτεχνουργούς πάντως, την αποθήκη πυρομαχικών αναμένεται να προσεγγίσει ειδικό μικτό συνεργείο της Πολεμικής Αεροπορίας και της Πυροσβεστικής, με στόχο να εκτοξεύσουν ψυκτικό υγρό πάνω και γύρω από το χώρο της, για λόγους ασφαλείας αλλά και γιατί έτσι προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων.
Η στιγμή της έκρηξης:
Ωστικό κύμα
Εξαιτίας της σφοδρότητας της έκρηξης και κατ’ επέκταση του ισχυρού ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε, υπέστει σημαντικές ζημιές το στρατόπεδο στην περιοχή Καράμπα, το οποίο λίγο νωρίτερα (περί την 17:45) είχε εκκενωθεί προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό, αφού η φωτιά το είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί. Σύμφωνα με το ΓΕΑ, μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη. Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.
Παράλληλα σημαντικές ζημιές υπέστησαν σπίτια και καταστήματα στη Νέα Αγχίαλο, καθώς έσπασαν αρκετές βιτρίνες και τζαμαρίες. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με κύκλους του ΓΕΑ, τόσο τα μαχητικά αεροσκάφη όσο και οι άλλες, υπόγειες και υπέργειες, αποθήκες της αεροπορικής βάσης ήταν συνεχώς ασφαλισμένες και δεν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας. Για προληπτικούς, ωστόσο, λόγους ένας σχετικά μικρός αριθμός από τα περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και Block 50 που επιχειρούν από τις τρεις Μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης, μετακινήθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες, στην 330 Μοίρα επιχειρούν 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30. Στις άλλες δύο πολεμικές μοίρες της Νέας Αγχιάλου, την 341 και την 347, βρίσκονται ακόμη 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 50. Ωστόσο τα περισσότερα από αυτά δεν μετακινήθηκαν καθώς φιλοξενούνται σε καταφύγια (shelters) τα οποία αντέχουν σε πολύ ισχυρές εκρήξεις και θερμοκρασίες. Η συγκεκριμένη αεροπορική βάση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, μετά από την 110 Π.Μ της Λάρισας και μία από εκείνες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των αναχαιτήσεων των τουρκικών μαχητικών κατά τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου.
Πηγή: thenewspaper.gr




























