Ομάδα επιστημόνων αναζητούν με σκάφος τη σπάνια φάλαινα στον Παγασητικό – Τι λέει ο καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας, Γ. Γκάφας

Τη σπάνια για τα ελληνικά νερά μεγάπτερη φάλαινα, η οποία εντοπίστηκε στον Παγασητικό Κόλπο από το περασμένο Σάββατο, αναζητά τις τελευταίες δύο ημέρες, ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος Ιχθυολογίας, Γιώργο Γκάφα. Με σκάφος «χτενίζουν» ήδη από προχθές τον Παγασητικό σε αναζήτηση της φάλαινας, οι αναφορές για τις κινήσεις της οποίας, δείχνουν ότι αναζητά τροφή.

Η εμφάνιση της φάλαινας στα νερά του Παγασητικού, που καταγράφτηκε σε βίντεο διάρκειας 5,5 λεπτών το οποίο ανέβηκε σε σελίδα στο You Tube που ειδικεύεται σε θέματα αλιείας, ενεργοποίησε άμεσα ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που όπως επισημαίνει ο κ. Γκάφας, έχει και τον εξοπλισμό και τα μέσα και πάνω απ’ όλα την εκπαίδευση να βοηθήσει και να οδηγήσει το θαλάσσιο θηλαστικό εκτός κόλπου, αποσοβώντας τον κίνδυνο να ξεβραστεί σε κάποια παραλία.

«Υπάρχουν αναφορές αλιέων ότι κάτι έχει στη ουρά της. Μπορεί να είναι τραυματισμένη από κάποιο αλιευτικό εργαλείο ή να έχει πιαστεί κάποιο δίχτυ. Ελπίζουμε να μην χρειάζεται βοήθεια. Πάντως, οι κινήσεις της στα αλιευτικά πεδία δείχνουν ότι αναζητά τροφή και ίσως γι’ αυτό να μπήκε στον Παγασητικό», σημείωσε ο κ. Γκάφας μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής του τμήματος Ιχθυολογίας, πρόκειται για μία μεγάπτερη φάλαινα, εξαιρετικά σπάνια για τα ελληνικά νερά. «Υπάρχουν τρεις μεγάλοι πληθυσμοί του είδους, στον Ειρηνικό, στον Ατλαντικό και στη Θάλασσα της Αραβίας. Μπαίνουν από τα στενά του Γιβραλτάρ. Η συγκεκριμένη, δεδομένης της σπανιότητας του είδους για τα ελληνικά νερά, φαίνεται να είναι η ίδια που είχε εντοπιστεί στην Κάλυμνο, πριν από 20 ημέρες. Το είδος φθάνει σε μήκος τα 12 – 15 μέτρα, όμως η συγκεκριμένη έχει μήκος 5-6 μέτρων που δείχνει ότι πρόκειται για νεαρό άτομο», αναφέρει ο κ. Γκάφας.

Προχθές, η ομάδα δεν κατάφερε να εντοπίσει τη φάλαινα στον Παγασητικό, καθώς επικρατούσε κυματισμός. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές για την εμφάνισή της από το δυτικό μέρος του Παγασητικού όπου εθεάθη το προηγούμενο Σάββατο, στην Αγχίαλο, τον Πτελεό, στις Αλυκές και από εκεί στη Μηλίνα. «Κατά την πρώτη έξοδό μας με σκάφος διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν και πολλά δελφίνια, κάτι που δείχνει ότι ο Παγασητικός έχει τροφή και τα προσελκύει. Οι κινήσεις της φάλαινας κοντά σε αλιευτικά πεδία δείχνουν ότι επίσης αναζητά τροφή και αν δεν είναι τραματισμένη, ίσως γι’ αυτό να μπήκε στον κόλπο», εξηγεί ο κ. Γκάφας.

Η προηγούμενη καταγραφή μεγάπτερης φάλαινας ήταν στο Τολό πριν 25 χρόνια, ενώ το 2005 – 2006 εντοπίστηκε φάλαινα φυσητήρας στο Χορευτό.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πηγή: taxydromos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ