Μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Νόμου της Μυκόνου που ξεκλείδωσε επαγγελματικούς ΑΦΜ – Κάποιοι δεν άντεξαν και δεν θα ανοίξουν
Τρέχουν να προλάβουν τη σεζόν που απομένει επαγγελματίες του Παγασητικού, οι οποίοι από την έναρξη της περιόδου δεν μπόρεσαν να βγάλουν τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες σε αιγιαλό και παραλία μπροστά στις επιχειρήσεις τους. Τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν πέρυσι, σε εφαρμογή του «Νόμου της Μυκόνου», κλείδωσαν τους επαγγελματικούς ΑΦΜ τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδώσουν νέες άδειες.
Η ψήφιση τροπολογίας του Νόμου από τη Βουλή, με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, «ξεκλείδωσε» τους ΑΦΜ στην πλημμυροπαθή Μαγνησία και από την προχθές Δευτέρα, μετά και την επίσημη ενημέρωση της Κτηματικής Υπηρεσίας Βόλου για την δημοσίευση της τροπολογίας του Νόμου στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, άρχισαν να γίνονται δεκτές οι πρώτες αιτήσεις.
«Περιμέναμε πώς και πώς την αλλαγή του Νόμου και πλέον όσοι έχουν αντέξει τρέχουν στην Κτηματική και καταθέτουν αιτήσεις για να μπορέσουν να βγάλουν άδειες και να στήσουν τις επιχειρήσεις τους», σχολιάζει ο γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, Βάιος Τσιαμούρας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιαμούρα, το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν και αυτό φαίνεται μέσα από την κινητικότητα που υπάρχει για αιτήσεις. «Εμφανίζονται ο ένας πίσω από τον άλλο συνάδελφοι από γωνιά τους Παγασητικού», σχολιάζει.
Πάντως η έκδοση αδειών δεν γίνεται με… λευκή επιταγή. «Για να μπορέσει ένας επαγγελματίας να εκδώσει άδεια θα πρέπει να έχει φορολογική ενημερότητα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει πληρώσει πέραν άλλων χρεών και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ή τουλάχιστον να τα έχει ρυθμίσει. Επιπλέον θα πρέπει να προκαταβάλει το ενοίκιο για τον κοινόχρηστο χώρο επί τέσσερα. Αυτό σημαίνει ότι για την έκταση που πλήρωνε 1.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει 4.000 ευρώ και τα χρήματα θα επιστραφούν με τη μορφή παραβόλου μόλις εκδοθεί η άδεια. Δηλαδή επαγγελματίες που δεν μπορέσαμε να δουλέψουμε από την έναρξη της σεζόν θα πρέπει να έχουμε ρευστό για να μπορέσουμε να δουλέψουμε για το υπόλοιπο της σεζόν», ανέφερε.
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι αρκετοί επιχειρηματίες δεν άντεξαν κάτω από το βάρος των εξοντωτικών προστίμων και δεν θα ανοίξουν για τη σεζόν, ούτε μετά την ευνοϊκή τροπολογία. «Οι Αλυκές ερήμωσαν. Επαγγελματίες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους και ούτε που σκέφτονται να τα ανοίξουν για σεζόν. Αλλωστε απομένει μόλις ενάμιση μήνας σχεδόν», σημείωσε.
Τα προβλήματα δεν σταματούν και για όσους έχουν αυθαίρετες κατασκευές, όπως έχουν χαρακτηριστεί τα κιόσκια. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα επαγγελματίες αναγκάστηκαν να γκρεμίσουν τα κιόσκια που είχαν στα μαγαζιά τους από τους παππούδες τους και να βάλουν ομπρέλες για να μπορέσουν να δουλέψουν. «Για το συγκεκριμένο ζήτημα, η Κτηματική δεν είναι αρμόδια και κακώς ζητά από επαγγελματίες να κατεδαφίσουν τα κιόσκια τους. Σύμφωνα με εγκύκλιο της γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας αρμόδια για τις κατεδαφίσεις είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ηδη την υπόθεση έχουν αναλάβει δικηγόροι και πιέζουν», ανέφερε ο κ. Τσιαμούρας.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Πηγή: taxydromos.gr


























