«Να ξεκινήσουμε τώρα από τα πρώτα 12 χιλιόμετρα»
Επίσκεψη Δημ. Κουρέτα στα Φάρσαλα
Κοινή γραμμή για να περάσει επιτέλους από τον σχεδιασμό στην πράξη το μεγάλο έργο του δρόμου Λάρισας – Φαρσάλων διαμορφώνουν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Φαρσάλων, με τον Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα να απευθύνει σαφές μήνυμα προς το αρμόδιο Υπουργείο για χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου τμηματικά και τον Δήμαρχο κ. Μάκη Εσκίογλου να τονίζει πως ο δήμος στηρίζει κάθε προσπάθεια που ως αποτέλεσμα θα έχει την υλοποίηση του δρόμου που αποτελεί πάγιο και δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Φαρσάλων, με τον Περιφερειάρχη να προεδρεύει και να ανοίγει συνολικά τον φάκελο των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται στην περιοχή.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η χωρική αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Μαρία Γαλλιού, οι αντιπεριφερειάρχες κ. Δημήτρης Τσέτσιλας και Νατάσα Αδαμοπούλου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γρηγόρης Γκουντόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βάια Αρσενοπούλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σοφία Χατζηπλή, Δημήτρης Γούσιας, Σταύρος Κουκουλιός και Δημήτρης Γεωργαντζής, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΦ κ. Χρήστος Τσαπραΐλης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η σημαντικότερη πολιτική είδηση της συνάντησης αφορά τον δρόμο Λάρισας – Φαρσάλων. Ο κ. Κουρέτας έθεσε ευθέως ως πρόταση την κατάτμηση του έργου σε τρία τμήματα, με στόχο να ξεπεραστεί το πρόβλημα που δημιουργεί η ανάγκη συνολικής χρηματοδότησής του.
Όπως εξήγησε, το πρώτο κομμάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία είναι εκείνο των περίπου 12 χιλιομέτρων έξω από τα Φάρσαλα μέχρι τους Χαλκιάδες. Πρόκειται για νέα χάραξη, η οποία θα συνδέεται μέσω κυκλικού κόμβου με την υφιστάμενη οδό. «Κάπως πρέπει να ξεκινήσει. Εμείς προτείνουμε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, καλώντας το Υπουργείο να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του πρώτου αυτού τμήματος και να σηματοδοτήσει ουσιαστικά την έναρξη του έργου.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση συναντά την πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος Φαρσάλων ήδη από το 2023. Ο κ. Εσκίογλου υπενθύμισε ότι η Δημοτική Αρχή είχε προτείνει την κατάτμηση του έργου, ώστε να καταστεί ευκολότερη η σταδιακή υλοποίησή του, και ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος είναι θετικός σε κάθε προσπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικό αποτέλεσμα.
Με τον τρόπο αυτό Περιφέρεια και Δήμος εμφανίζονται πλέον συντεταγμένοι απέναντι σε ένα από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα αιτήματα της επαρχίας Φαρσάλων, επιχειρώντας να μεταφέρουν τη συζήτηση από τη συνολική και δύσκολη χρηματοδότηση του έργου σε ένα συγκεκριμένο πρώτο κατασκευαστικό βήμα.
Στην ίδια κατεύθυνση αποκτά ιδιαίτερη σημασία και το γεγονός ότι στον σχεδιασμό υπάρχει ήδη η ολοκλήρωση της μελέτης βελτίωσης της Εθνικής Οδού Λάρισας – Φαρσάλων, ενώ παράλληλα προχωρούν παρεμβάσεις που αφορούν συνολικά το οδικό δίκτυο της περιοχής.
Μεταξύ αυτών είναι η συντήρηση των εθνικών οδών του νοτίου τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και η συντήρηση του οδικού δικτύου στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων. Παράλληλα προβλέπονται αποκαταστάσεις στην επαρχιακή οδό Βαμβακού – Ασπρόγεια, στο οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων και στον άξονα Φάρσαλα – Βόλος έως τη Σκοπιά, μετά τις ζημιές από τη θεομηνία Byron.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται ακόμη παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο Καρυές – Ζάππειο και στη διασταύρωση Βασιλί – Φάρσαλα, εργασίες συντήρησης ασφαλτικών στον νότιο τομέα, καθώς και έργα ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης, με παρεμβάσεις και στον δρόμο Φάρσαλα – Βόλος.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί επίσης ο κυκλικός κόμβος Ανωχωρίου στην Παράκαμψη Φαρσάλων, ενώ ο κ. Κουρέτας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο κολυμβητήριο των Φαρσάλων, σημειώνοντας ότι αναμένεται σύντομα η υπογραφή ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε και την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Στον Ενιπέα και στον Φαρσαλίτη έχουν δρομολογηθεί εκτεταμένες σημειακές παρεμβάσεις, με εργασίες που καλύπτουν μεγάλα τμήματα των δύο ποταμών και με τις σχετικές συμβάσεις να εκτιμάται ότι θα υπογραφούν στα τέλη Οκτωβρίου.
Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη καθαρισμοί και αποκαταστάσεις ρεμάτων του Δήμου Φαρσάλων μετά τον Daniel, ενώ υπάρχει και δεύτερη φάση αντίστοιχων παρεμβάσεων. Στο συνολικό πλέγμα αντιπλημμυρικών έργων εντάσσονται ακόμη αποκαταστάσεις αναχωμάτων στον Φαρσαλίτη και παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στη γέφυρα της Αμπελιάς. Στο ίδιο αντικείμενο, ο δήμαρχος Φαρσάλων ζήτησε χρηματοδότηση για τεχνικό εξοπλισμό που αφορά επιπρόσθετες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις για το τμήμα εκείνο της πόλης το οποίο πλήττεται περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο Δήμαρχος Φαρσάλων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης προς κτηνοτροφικές μονάδες και παραγωγικές επιχειρήσεις. Όπως σημείωσε, στόχος είναι να δημιουργηθούν καλύτερες συνδέσεις με μεγάλες μονάδες της επαρχίας και στη συνέχεια να υπάρξουν ανάλογες παρεμβάσεις και προς βιοτεχνικές και συγκεκριμένες επιχειρήσεις με τον Περιφερειάρχη να δηλώνει θετικός.
Στον τομέα των αθλητικών υποδομών, πέρα από το κολυμβητήριο, βρίσκονται στον σχεδιασμό εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων, με παρεμβάσεις στο Αγροκήπιο και στον κεντρικό πυρήνα των Φαρσάλων.
Ιδιαίτερα εκτεταμένο είναι και το εν εξελίξει πρόγραμμα παρεμβάσεων στα σχολικά κτίρια. Περιλαμβάνει ενεργειακές αναβαθμίσεις στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Βαμβακούς, στο 4ο Δημοτικό και 4ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων, στο 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο και στο ΕΠΑΛ Φαρσάλων, με εργασίες θερμομόνωσης, αντικατάστασης κουφωμάτων, αναβάθμισης συστημάτων θέρμανσης και φωτισμού και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.
Στα περιβαλλοντικά έργα περιλαμβάνονται οι δράσεις Διαλογής στην Πηγή, η οικιακή κομποστοποίηση και η δημιουργία Πράσινου Σημείου, ενώ για τη ΔΕΥΑ Φαρσάλων έχει ενταχθεί η εκπόνηση Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης, με στόχο την αποτύπωση των αναγκών, την προστασία των υδατικών πόρων και τον σχεδιασμό των μελλοντικών έργων ύδρευσης.
Παράλληλα προχωρούν δράσεις Πολιτικής Προστασίας με την προμήθεια νέων οχημάτων και εξοπλισμού για τον Δήμο Φαρσάλων, μεταξύ των οποίων φορτηγό, όχημα με πυροσβεστικό εξοπλισμό και 4×4.
Στον κοινωνικό τομέα προβλέπονται νέες παρεμβάσεις για νήπια, παιδιά και γονείς Ρομά, με βιωματικά εργαστήρια, συμμετοχή παιδιών σε κατασκηνώσεις, δράσεις πρώιμης παρέμβασης και συμβουλευτική γονέων. Παράλληλα συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας και του Παραρτήματος Ρομά, που αποτελούν βασικές δομές κοινωνικής υποστήριξης στην περιοχή.
Στον πολιτισμό, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα ευρύ πρόγραμμα σύγχρονων δράσεων με πολιτιστικές διαδρομές, εικαστικές και φωτογραφικές δραστηριότητες, δράσεις για παιδιά και οργανωμένη προβολή του πολιτιστικού αποθέματος των Φαρσάλων. Σημαντική είναι και η παρέμβαση για τη στερέωση και αποκατάσταση του ναού της Υπαπαντής του Χριστού στο Θετίδιο, μαζί με τη συντήρηση των τοιχογραφιών, του τέμπλου και των εικόνων του ιστορικού μνημείου.
Στη σύσκεψη ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε ακόμη ότι είναι έτοιμος ο φάκελος που αφορά τα χαρακτηριστικά και τους ισχυρισμούς υγείας του Χαλβά Φαρσάλων, τον οποίο θα παραδώσει στον Δήμαρχο. Όπως εξήγησε, στην επικείμενη Γιορτή Χαλβά πρόκειται να διατεθούν QR codes τα οποία θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν μέσω σάρωσης να ενημερώνονται για το προϊόν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Συζητήθηκε ακόμη η λεωφορειακή σύνδεση Λάρισα – Φάρσαλα – Αθήνα και επιστροφή, δύο φορές την εβδομάδα. Μετά τη διακοπή του δρομολογίου από το ΚΤΕΛ λόγω χαμηλής κίνησης, η Περιφέρεια αναλαμβάνει τη χρηματοδοτική στήριξή του, ώστε οι κάτοικοι των Φαρσάλων να διαθέτουν ξανά απευθείας σύνδεση με την Αθήνα.
Στο τραπέζι τέθηκε τέλος και η ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των Φαρσάλων και ειδικότερα της σύνδεσης της περιοχής με τον Αχιλλέα, με τον Δήμαρχο να υπογραμμίζει την ανάγκη αξιοποίησης της ιστορίας του τόπου ως στοιχείου εκπαίδευσης, πολιτισμού και προβολής. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την δημιουργία ενός θεματικού μουσείου εικονικής πραγματικότητας που θα εστιάζει στην μάχη των Φαρσάλων, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ο παγκόσμιος πόλεμος της αρχαιότητας. Πρόταση που βρήκε ευήκοα ώτα στον κ. Κουρέτα.





























