ΠΟΥ: Από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα πρέπει να επωφεληθούν όλες οι χώρες

52

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, χαιρέτισε σήμερα την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία διεξάγεται η κούρσα για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Αυτό που επισήμανε όμως είναι πως θα πρέπει να επωφεληθούν όλες οι χώρες από την επιστημονική πρόοδο με το εμβόλιο.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα εμβόλιο θα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο προκειμένου να ελέγξουμε την πανδημία, και έχουμε ενθαρρυνθεί από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά το κλείσιμο της ετήσιας συνέλευσης του ΠΟΥ σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα ανέφερε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioNTech έκαναν λόγο τη Δευτέρα για ένα «κατά 90% αποτελεσματικό εμβόλιο» κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας δοκιμής που είναι ακόμη σε εξέλιξη.

«Ποτέ στην Ιστορία, η έρευνα για τα εμβόλια δεν είχε προχωρήσει τόσο γρήγορα», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Πρέπει να επιδείξουμε την ίδια επιτακτικότητα και το ίδιο πνεύμα καινοτομίας ώστε όλες οι χώρες να επωφεληθούν από αυτήν την επιστημονική πρόοδο», πρόσθεσε.

Ο δρ. Τέντρος είπε  πως η πανδημία ανέδειξε την επιτακτικότητα να τεθεί σε εφαρμογή ένα «παγκόσμιο σύστημα διαμοιρασμού των παθογόνων παραγόντων και των κλινικών δειγμάτων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία ανάπτυξη» θεραπειών στα νοσοκομεία, εμβολίων και άλλων θεραπειών που θα είναι έτσι «παγκόσμια δημόσια αγαθά».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε πως ένα τέτοιο «σύστημα δεν μπορεί να βασίζεται σε διμερείς συμφωνίες, και οι διαπραγματεύσεις γι΄αυτό δεν μπορούν να διαρκούν χρόνια».

«Προτείνουμε μια νέα προσέγγιση που θα περιλαμβάνει έναν αποθηκευτικό χώρο» παθογόνων παραγόντων που θα «φιλοξενούνται από τον ΠΟΥ σε μια ασφαλισμένη ελβετική εγκατάσταση», είπε.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here