Θεσσαλία: Το εντυπωσιακό κάστρο του Γριζάνου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

559

Η συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Θεσσαλία διαμορφώθηκε μετά τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης και την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881.
Τότε, κατά μήκος των νέων συνόρων κτίστηκαν πολλά φυλάκια, τόσο από την ελληνική όσο και από την τουρκική πλευρά, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Συνολικά, ο αριθμός τους ήταν γύρω στα 300. Κάποια από αυτά χτίστηκαν αργότερα, μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897, όταν χάθηκαν κάποια εδάφη και η Ελληνική συνοριακή γραμμή υποχώρησε προς νότον, σε ορισμένα σημεία.
Τα περισσότερα από αυτά τα φυλάκια ήταν σαν μικρά κάστρα. Ιδίως τα τουρκικά, που ήταν πιο καλοχτισμένα και είχαν πολυγωνικούς πύργους και πολεμίστρες! Τα ελληνικά είχαν πιο λιτή κατασκευή αλλά είχαν και αυτά πύργους (ορθογωνικούς).
Μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων τα οχυρά της γραμμής περιέπεσαν σε αχρηστία και ξεχάστηκαν. Αρκετά καταστράφηκαν. Κάποια μετατράπηκαν σε στάνες, αποθήκες, ακόμα και εκκλησίες(!). Έμειναν πάντως όρθια πολλά ιδίως σε απομακρυσμένα σημεία για να θυμίζουν ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.
Το οχυρό του Γριζάνου ήταν Ελληνικό, μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα καθώς ήταν διοικητήριο και έδρα λόχου. Κτίστηκε μετά την αλλαγή των συνόρων του 1897.

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο από τον Μιχάλη Πανέτσο:

Πηγή κειμένου: kastra.eu

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ