Νίκος Καρδούλας: 17η η Ελλάδα στην Ευρώπη στη διαχείριση της πανδημίας όσον αφορά τη δημόσια υγεία

178

Συγκρίνοντας επτά παραμέτρους που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας, έγινε κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη συνολική διαχείριση της πανδημίας στον τομέα της υγείας.

Εισαγωγή

Στην παρούσα μελέτη γίνεται μία προσπάθεια βαθμολογίας της συνολικής διαχείρισης της πανδημίας των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την υγεία, λαμβάνοντας υπόψη επτά παραμέτρους απόεπίσημα στοιχεία των παγκόσμιων εφαρμογών Wordmeter και Ourworldindata, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις 15 Μαρτίου 2021, σχεδόν ένα χρόνο μετά.

Οι επτά παράμετροι που ελήφθησαν υπόψη είναι τακρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, οι θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, η θνητότητα (αναλογία θανάτων προς κρούσματα), τα ενεργά κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, οι διασωληνωμένοιανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, τα τεστ κορωνοϊούανά 1 εκατομμύριο κατοίκους και οι συνολικές δόσεις εμβολιασμού ανά 100 κατοίκους.

Μεθοδολογία

Οι επτά παράμετροι βαθμολογούνται σε κλίμακα 0-100 για όλες τις χώρες, όπου το 100 δείχνει την καλύτερη απόδοση και το μηδέν τη χειρότερη και οι υπόλοιπες αποδόσεις κλιμακώνονται από την απόσταση μεταξύ τους. Η τελική βαθμολογία κατάταξης είναι ο μέσος όρος των αποδόσεων και τωνεπτά παραμέτρων.

Αποτελέσματα

Το τελικό αποτέλεσμα κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών και η συνολική βαθμολογία τους φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:


Οι τιμές των 7 παραμέτρων που ελήφθησαν υπόψη φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Η ταξινόμηση των τιμών των 7 υγειονομικών παραμέτρωνστην κλίμακα 0 έως 100 και ο μέσος όροςτουςφαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Συμπεράσματα

Τις υψηλότερες βαθμολογίες στη διαχείριση της πανδημίας στον τομέα της υγείαςπαρουσιάζουν ηΔανία (83), ηΙσλανδία (82), η Νορβηγία (76), ηΦινλανδία (74) και η Κύπρος (71), ενώ τις χαμηλότερες ηΤσεχία (28), το Μαυροβούνιο, τοΒέλγιο,ηΒοσνία και Ερζεγοβίνη(32 και οι τρεις)και ηΒουλγαρία(37).

Η Ελλάδαμε συνολική βαθμολογία 56,89 στην κλίμακα 0-100, βρίσκεται στην 17η θέση ανάμεσα στις40ευρωπαϊκές χώρες.

Η σύγκριση και των 7 υγειονομικών παραμέτρων οδηγεί σε αντικειμενικά και ασφαλή συμπεράσματα για κάθε χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here