Όσα πρέπει να ξέρετε για να μην πληρώσετε «χρυσάφι» μια βουτιά στην παραλία

328

Το νομικό καθεστώς που διέπει την… συμπεριφορά στις παραλίες, αλλά και τις προϋποθέσεις ώστε να δικαιολογείται το εισιτήριο σε οργανωμένες παραλίες περιγράφει με ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) περιγράφεται πως «όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους».

Επιπλέον, η ΕΚΠΟΙΖΩ περιγράφει λεπτομερώς τις υποχρεώσεις όσων εκμεταλλεύονται μια οργανωμένη παραλία και όσα είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να παρέχουν στους λουόμενους. Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο, ώστε να γνωρίζει ο επισκέπτης πόσο καλείται να πληρώσει αν κάνει χρήση της. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών και για την ξαπλώστρα και για τις όποιες άλλες παρεχόμενες επ’ αμοιβή υπηρεσίες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση της ΕΚΠΟΙΖΩ πως όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, από τον Ιούνιο ως και τον Αύγουστο και από τις 10:30 το πρωί ως τις 17:30.

Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες (σημαδούρες) των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι. Η επισήμανση είναι σημαντική ώστε να γνωρίζουν όσοι κολυμπούν τα όρια εντός των οποίων μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.

Με τον ίδιο τρόπο, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και άλλων μέσων αναψυχής – τζετ σκι, ποδήλατα θαλάσσης, σερφ κτλ – είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Επιπλέον, τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο κ.λπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) απαγορεύονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.

Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε πως απαγορεύεται εν γένει η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα wind surf, αυτά πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.

Κόστος οργανωμένων παραλιών
«Σήμερα μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να διαθέσει ένα υπέρογκο ποσό για την είσοδό της σε μια οργανωμένη παραλία καθώς και για να πάρει ένα καφέ ή αναψυκτικό, νερό και τοστ» σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ για το κόστος της χρήσης μια οργανωμένης παραλίας.

«Ως εκ τούτου, θεωρούμε επιβεβλημένο στις οργανωμένες παραλίες να ισχύσουν οι τιμές των βασικών ειδών (νερό, καφές, τοστ-σάντουιτς) που προβλέπονται στα κυλικεία των πλοίων, αεροδρομίων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., ώστε ο καταναλωτής με μικρό κόστος να προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης» καταλήγει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here