Μια φορά και έναν καιρό: Το παζάρι της Λάρισας (βιντεο)

2534

Το Παζάρι της Λάρισας,  αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Λαρισαίων αλλά και κατοίκων των κοντινών περιοχών, που κάθε Σεπτέμβριο αδημονούν για την έναρξή του. Το Παζάρι είναι η μυρωδιά της καραμέλας του Χαλβά Φαρσάλων, το λούνα Παρκ, η βουή του πολύχρωμου πλήθους, είναι ο αποχαιρετισμός του καλοκαιριού και η προετοιμασία για τον χειμώνα που έρχεται.

Οι ρίζες του πολύ βαθιές, απλώνονται πίσω στην ιστορία της Λάρισας. Η ιστορική εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη της πόλης ήταν ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός για πολλούς αιώνες στην Κεντρική Ελλάδα, κυρίως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Σκέπη του εθίμου είναι το Μπεζεστένι της πλατείας του Φρουρίου, το σημαντικότερο οθωμανικό κτήριο που σώζεται στη Λάρισα.

Αντικείμενο των αγοραπωλησιών ήταν υφάσματα, ζώα, μέταλλα που μεταφέρονταν με μουλάρια, καμήλες και άλογα. Πωλούνταν πολύτιμα αντικείμενα (χρυσός, ασήμι, πολύτιμες πέτρες, κοσμήματα), φυλάσσονταν κληρονομιές πολιτών, πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία αλλά και έγγραφα, γινόταν έλεγχος της ποιότητας των εμπορευμάτων και καθορίζονταν και οι ισοτιμίες των νομισμάτων.

Μετά από την απελευθέρωση της Λάρισας ωστόσο το Μπεζεστένι εγκαταλείφθηκε ως χώρος της μεγάλης εμποροπανήγυρης και ζωοπανήγυρης. Στα πρώτα χρόνια της ελεύθερης Λάρισας μετά το 1881, το έθιμο συνεχίστηκε το 1888 (6 χρόνια δεν έγινε λόγω της μεγάλης φωτιάς του 1882) και μεταφέρθηκε στο άλσος του Αλκαζάρ και συγκεκριμένα στην αριστερή όχθη του Πηνειού όπου και λειτούργησε για έναν αιώνα. Έπειτα στεγάζεται στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης. (pazarilarissa.gr)

Ένα  βίντεο από το Παζάρι του 1984,  στο άλσος του Αλκαζάρ είναι ικανό να ξυπνήσει μνήμες στους παλιούς και να μεταφέρει εικόνες στους νέους, μιας και αυτή η παράδοση πρέπει να μείνει ζωντανή και να συνεχίσει να εξελίσσεται κρατώντας πάντα την αγνή ομορφιά της.

Δείτε το νοσταλγικό βίντεο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ