Απόστολος Καλογιάννης: “Αισθάνομαι ότι οφείλω στην πόλη”

1246

Συνέντευξη στην Φανή Γιαννιώτη

Μια “ανάσα” πριν τις εκλογές ο Δήμαρχος Λαρισαίων και εκ νέου υποψήφιος μιλά στο ilarissa.gr για το έργο της Δημοτικής Αρχής, για το αν κάνει αυτοκριτική, για την οικογένεια, την πολιτική, την Λάρισα, αλλά και για το επίμαχο βίντεο.

“Δεν είμαι πολιτικός καριέρας, αν και στο παρελθόν μου δόθηκαν ευκαιρίες να διεκδικήσω θέση στη Βουλή” επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης, ενώ για το επίμαχο βίντεο δηλώνει ότι “Στενοχωρηθήκαμε γιατί τελικώς όσοι το σχεδίασαν, το υλοποίησαν και το διακίνησαν στράφηκαν εναντίον της πόλης.”

Οι μεγάλες του αγάπες όπως χαρακτηριστικά λέει είναι η οικογένεια του και η αυτοδιοίκηση ενώ δηλώνει πως όποιος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, είναι πιθανό να κάνει και λάθη.

Αλήθεια έχει ο Δήμαρχος λογαριασμούς στα social media; Τι κάνει τον ελεύθερο χρόνο του και πως φαντάζεται την επόμενη ημέρα των εκλογών;

Αναλυτικά όλη η κουβέντα που κάναμε μαζί του:

Πλησιάζοντας προς τις εκλογές, ποια είναι “η γεύση” που σας αφήνει η θητεία σας εως τώρα;

Συνήθως η προεκλογική περίοδος είναι και μια ευκαιρία για απολογισμό, με δεδομένο ότι το όριο της θητείας πλησιάζει στο τέλος του. Στο δικό μας απολογισμό λοιπόν, υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά: Η ικανοποίηση για την εφαρμογή ενός σχεδιασμού που στοχεύει να κάνει την πόλη πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης και η ευθύνη για να συνεχιστεί μια προσπάθεια ενεργοποίησης των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων στην αναβάθμιση της πόλης.

Πείτε μας τα τρία σημαντικότερα έργα που πέτυχε η Δημοτική αρχή;

Χωρίς αμφιβολία η εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (το ΣΒΑΚ) που αλλάζει το δημόσιο χώρο στην πόλη και τον αποδίδει στους πολίτες είναι αυτό που φαίνεται. Είναι αυτό που έδωσε τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, τους ποδηλατόδρομους, τις πλατείες. Όμως υπάρχουν επίσης σημαντικά έργα που δεν φαίνονται ακόμα. Όπως η προσθήκη στην πόλη των εκτάσεων του ΕΘΙΑΓΕ και οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για την αξιοποίηση τους. Όμως στα σημαντικότερα θα πρέπει να συμπεριλάβετε σίγουρα όσα έγιναν στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής, όπου δημιουργήθηκε ένα δίχτυ προστασίας για τη μητέρα, το παιδί και τον αδύναμο, αλλά και το μεγάλο έργο στον τομέα του πολιτισμού.

Κάνετε αυτοκριτική; Θεωρείτε ότι έχετε κάνει κάτι λάθος αυτά τα χρόνια;

Όποιος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, είναι πιθανό να κάνει και λάθη. Φυσικά κι εμείς έχουμε κάνει λάθη. Και φυσικά κάνουμε αυτοκριτική. Κι επειδή λειτουργούμε συλλογικά, η κριτική μας και η αξιολόγηση μας σε όλες τις επιλογές που έχουμε κάνει γίνονται παρουσία όλων. Είναι κόμματι της λειτουργίας μας αυτό, κομμάτι της πολιτικής μας φιλοσοφίας.

Πως διαχειρίζεστε τις αρνητικές κριτικές;

Όταν είναι αξιόπιστες τις αντιμετωπίζουμε σαν χρήσιμο εργαλείο. Είναι – αν θέλετε – μια ευκαιρία για να δούμε μια πλευρά κάποιου θέματος που μας είχε ξεφύγει. Βεβαίως δεν υπάρχει μόνο τέτοια κριτική. Στην προεκλογική περίοδο ιδιαίτερα, ακούγονται πολλά. Η κριτική που ασκείται απέναντι στη δημοτική αρχή πολλές φορές έχει σα στόχο να κάνει το άσπρο μαύρο. Νομίζω όμως ότι ο κόσμος βλέπει και καταλαβαίνει.
Από την άλλη, δεν μπορώ να μην σχολιάσω και τις κακεντρέχειες και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Δυστυχώς τα είδαμε και σ΄ αυτή την προεκλογική περίοδο. Κάποιοι με κακόβουλες ενέργειες, επιχειρώντας να πλήξουν την Συμπαράταξη και εμένα προσωπικά, αλλά τελικώς αυτό που κατάφεραν ήταν να πληγώσουν την πόλη. Οι πολίτες όμως κρίνουν.

Πως σας αντιμετωπίζουν οι Δημότες στο δρόμο;

Έχω τη μεγάλη χαρά να παίρνω θετική αύρα από τους ανθρώπους. Είναι προφανές ότι όλοι οι Λαρισαίοι έχουν ένα σεβασμό για το θεσμό του δημάρχου κι αυτό είναι μια κατάκτηση για την πόλη. Ακόμα κι εκείνοι που διαφωνούν πολιτικά μαζί μας. Νομίζω ότι αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό.

Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Να ασχολούμαι με την οικογένεια και ιδιαίτερα με τα καινούρια της μέλη, τα εγγόνια μου. Είναι από τις αγαπημένες μου στιγμές, που μου προσφέρουν ξεκούραση, ευχαρίστηση, αλλά και πολλές φορές μου δίνουν ιδέες για τις καινοτομίες που χρειάζεται η πόλη!

Ποια η σχέση σας με τα social media; Έχετε προσωπικούς λογαριασμούς;

Η αλήθεια είναι ότι λόγω των πολλών υποχρεώσεων στο Δήμο δεν έχω ιδιαίτερο χρόνο για να ασχοληθώ προσωπικά με τα μέσα κοινωνική δικτύωσης. Πρώτιστο μέλημά μου είναι η αφοσίωση και η αφιέρωση πολύ χρόνου για τα θέματα του Δήμου.
Εχω έναν λογαριασμό στο twitter. Νομίζω ότι είναι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που μου ταιριάζει περισσότερο. Είναι περισσότερο ειδησεογραφικό και με έντονο πολιτικό χαρακτήρα.
Βεβαίως, υπάρχει λειτουργική και διαδραστική σελίδα του Δήμου στο facebοok, όπου οι δημότες μπορούν, αφενός να πληροφορούνται και αφετέρου, να στέλνουν σχόλια, παράπονα και αιτήματα γα τα οποία ενημερώνομαι άμεσα.
Τέλος, σε ότι αφορά στα θέματα του Δήμου, υπάρχει και η εφαρμογή Novoville , όπου οι πολίτες μπορούν να στέλνουν τα αιτήματά τους από το κινητό τους.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα θετικά χαρακτηριστικά των Λαρισαίων και ποια τα αρνητικά;

Οι Λαρισαίοι είναι άνθρωποι ανοιχτοί, φιλόξενοι και παραγωγικοί. Ήταν πάντα. Ενδιαφέρονται για την πόλη τους κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Λάρισα είναι μια από τις πιο όμορφες και δυναμικές πόλεις στην Ελλάδα, θα τολμούσα να πω και στην Ευρώπη. Είναι μια ζωντανή πόλη με ζωντανούς ανθρώπους.
Αρνητικά δεν μπορεί να βρει κανείς στο σύνολο των ανθρώπων. Ας πούμε πως ένα μικρό κομμάτι πρέπει να βελτιώσει τη συνείδηση του για τη δημόσια σφαίρα. Για το συλλογικό έναντι του ατομικού.

Γιατί η Λάρισα είναι ακόμη φανατική καπνίστρια, ενώ τα γειτονικά Τρίκαλα τα πάνε πολύ καλά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου;

Κοιτάξτε, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα σε μια πόλη με τόσα πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Προσπαθούμε να κάνουμε μια συστηματική δουλειά που να στοχεύει στη συνείδηση των ανθρώπων κι όχι στην τσέπη τους με τα εξοντωτικά πρόστιμα. Νομίζω ότι η δουλειά αυτή, για την οποία συνεργαζόμαστε με αρκετούς κοινωνικούς και επιστημονικούς εταίρους, σύντομα θα έχει αποτελέσματα.

Πιστεύετε ότι η Λάρισα είναι μια πόλη για να ζεις;

Η Λάρισα είναι η κατ’ εξοχήν πόλη για να ζεις. Έχει υποδομές, είναι όμορφη, είναι ζωντανή. Έχει ένα τεράστιο πολιτιστικό κίνημα από όλους για όλους. Έχει το μεγαλύτερο δίκτυο πεζοδρόμων στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ποδηλατοδρόμων. Έχει παροχές υψηλού επιπέδου για τη μητέρα και το παιδί, έχει δομές για τους αδύναμους, είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα. Έχει ευκαιρίες.

Η υπόθεση με το επίμαχο βίντεο στο εκλογικό σας κέντρο, τι συναισθήματα σας προκάλεσε;

Μας στεναχώρησε. Μας στεναχώρησε όλους. Βλέπετε δεν περιμέναμε ποτέ ότι κάποιοι προκειμένου μας πλήξουν, θα έφταναν σ΄ αυτό το σημείο. Να ενεργήσουν κακόβουλα, να κατασκευάσουν στην ουσία ένα βιντεο και να το διακινήσουν θεωρώντας ότι έτσι θα μας κάνουν κακό. Στενοχωρηθήκαμε γιατί τελικώς όσοι το σχεδίασαν, το υλοποίησαν και το διακίνησαν στράφηκαν εναντίον της πόλης. Ο κόσμος μας στην Λάρισα μας ξέρει. Γνωρίζει την πορεία μου. Πιστεύω ότι ως δήμαρχος υπηρέτησα την Λάρισα και το Δήμο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με αίσθημα μεγάλης ευθύνης προς τους συμπολίτες μου. Το να γίνεται «είδηση» αυτή η κατασκευασμένη υπόθεση, δεν συνάδει με την εικόνα της Λάρισας και με την προσπάθεια που κάναμε αυτά τα χρόνια. Οι Λαρισαίοι όμως γνωρίζουν και κρίνουν.

Σε περίπτωση που δεν εκλεγείτε, πως φαντάζεστε την επόμενη μέρα για εσάς;

Θα αφιερώσω χρόνο στην οικογένειά μου. Στα παιδιά μου και στα μικρά εγγονάκια μου. Κοιτάξτε, όπως γνωρίζετε δεν είμαι πολιτικός καριέρας, αν και στο παρελθόν μου δόθηκαν ευκαιρίες να διεκδικήσω θέση στη Βουλή. Εχω πει πολλές φορές, πως οι μεγάλες μου αγάπες είναι η οικογένειά μου και η Αυτοδιοίκηση.
Πριν δυο – τρία χρόνια σε μια εκδήλωση απολογισμού έργου της δημοτικής αρχής είχα πει κάτι το οποίο πιστεύω βαθύτατα: «Η Λάρισα, η πόλη μου με στήριξε 36 χρόνια ως επαγγελματία και με βοήθησε να στηρίξω την οικογένειά μου. Αυτό που κάνω τώρα το θεωρώ ως ελάχιστη ανταπόδοση».

Σας ευχαριστώ πολύ

Και εγώ σας ευχαριστώ κ. Γιαννιώτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ