Αύξηση των φόρων στους πλούσιους συστήνει το ΔΝΤ

348

Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν μια προοδευτική αύξηση των φόρων στους πλουσιότερους και σε όσους έχουν πληγεί λιγότερο από την κρίση, ώστε να αντεπεξέλθουν στις δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και του οικονομικού της αντικτύπου. Αυτή είναι η σύσταση του ΔΝΤ προς τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο που έχουν αναγκαστεί να αυξήσουν τον δανεισμό τους και το χρέος τους. 

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο εμφανίζεται πιο αισιόδοξο από τον Ιούνιο σε ό,τι αφορά το βάθος της παγκόσμιας ύφεσης. 

Επενδύσεις 

Το ταμείο καλεί επίσης τις κυβερνήσεις να προτιμήσουν επενδύσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, τη συμμετοχή όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στην ανάπτυξη, τη στροφή στην πράσινη οικονομία και τις χρήσιμες υποδομές αλλά και στην προστασία των πλέον ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού. 

Τονίζει, ακόμη, πως θα πρέπει να εξετάσουν μια μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας για να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες καταβάλλουν τους φόρους που αναλογούν στην κερδοφορία τους. 

Προβλέπει, ειδικότερα, συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,4% για το 2020, μικρότερη από ό,τι προέβλεπε τον Ιούνιο, αλλά και ανάκαμψη με ρυθμό 5,2% για το 2021, επίσης ελαφρώς μικρότερη από την προηγούμενη εκτίμησή του, καθώς η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας θα γίνεται από υψηλότερο επίπεδο. Ευελπιστεί, πάντως, πως αν παραταθούν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης μέσα στο 2021, μπορεί η ανάπτυξη να υπερβεί τις προβλέψεις.

Παραμένει, όμως, απαισιόδοξο σε ό,τι αφορά το μέτωπο της ανεργίας, καθώς προεξοφλεί περαιτέρω αύξησή της για το τρέχον και το επόμενο έτος, τόσο στις ανεπτυγμένες οικονομίες όσο και στις αναδυόμενες αγορές. 

Σε ό,τι αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το Ταμείο προβλέπει πως η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σταδιακά με έναν ρυθμό της τάξης του 3,5%, που σημαίνει πως θα είναι μακρύς ο δρόμος προς την ανάπτυξη όπως αυτή προβλεπόταν πριν από την πανδημία για την περίοδο 2020-2025.

Αυτό συνεπάγεται σημαντική οπισθοχώρηση ως προς την προβλεπόμενη βελτίωση του μέσου βιοτικού επιπέδου ανά τον κόσμο. Το Ταμείο επισημαίνει ιδιαιτέρως πως η πανδημία θα αντιστρέψει όση πρόοδο έχει επιτευχθεί από τη δεκαετία του 1990 σε ό,τι αφορά το βιοτικό επίπεδο ανά τον κόσμο αλλά και τη μείωση της φτώχειας παγκοσμίως, ενώ θα αυξήσει την ανισότητα.

Οπως τονίζει, όσοι εξαρτώνται από την καθημερινή εργασία αλλά δεν καλύπτονται από το επίσημο δίχτυ κοινωνικής προστασίας είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται ραγδαία ή και να εξανεμίζεται πλήρως εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις και στην κοινωνική επαφή με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας. 

Στη χειρότερη μοίρα, επισημαίνει το Ταμείο, βρίσκονται οι μετανάστες που εργάζονται μακριά από τον τόπο τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση στα παραδοσιακά δίκτυα προστασίας. Εκτιμά πως σχεδόν 90 εκατ. άνθρωποι μπορεί να διολισθήσουν φέτος σε ακραία φτώχεια, επιβιώνοντας με λιγότερο από 1,9 δολ. την ημέρα. Προειδοποιεί, όμως, παράλληλα για τον αντίκτυπο που μπορεί να επιφέρει η διακοπή στη λειτουργία των σχολείων, καθώς μπορεί να αφήσει ανεκμετάλλευτο το συσσωρευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο. 
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συνοδεύονται από σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους όλων των χωρών ανά τον κόσμο. Οπως τονίζει, η μείωση του ΑΕΠ συνεπάγεται μεσοπρόθεσμα μείωση της φορολογικής βάσης σε σύγκριση με τον προ της πανδημίας σχεδιασμό και τις συνεπακόλουθες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους. 

Το Ταμείο καλεί τις κυβερνήσεις, παράλληλα με τις πολιτικές για την τόνωση της οικονομίας και την έξοδο από την ύφεση, να αντιμετωπίσουν σύνθετες προκλήσεις όπως το να δρομολογήσουν την αύξηση της παραγωγικότητας και να διασφαλίσουν πως θα καρπούνται ει δυνατόν όλοι οι πολίτες τα οφέλη της ανάπτυξης αλλά και πως το δημόσιο χρέος τους θα παραμείνει σε βιώσιμα επίπεδα.

Οπως σημειώνει, πολλές χώρες έχουν ήδη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να επιλέξουν αν θα τονώσουν βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη ή αν θα προτιμήσουν να μην αυξήσουν το χρέος τους, καθώς θα είναι δύσκολο να το εξυπηρετήσουν στο μέλλον με δεδομένο τον αντίκτυπο της πανδημίας στο ΑΕΠ τους.

Εργα υποδομής

Στον τομέα της υγείας, της παιδείας αλλά και των χρήσιμων έργων υποδομής, το ΔΝΤ συνιστά επενδύσεις που προσανατολίζουν την οικονομία σε μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Προτείνει στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες για την έρευνα, καθώς έτσι μπορούν να διευκολύνουν την καινοτομία και τη μετάβαση σε νέες τεχνολογίες που μακροπρόθεσμα οδηγούν σε σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας.

Ζητεί, τέλος, από τις κυβερνήσεις επαρκείς κοινωνικές δαπάνες που θα προστατεύσουν τους πλέον ευάλωτους, ενώ παράλληλα θα στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα και θα επιδοτούν τμήματα του πληθυσμού που θα καταναλώσουν το εισόδημά τους, τονώνοντας την οικονομία και όχι τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα. Δεν παραλείπει, όμως, να υπενθυμίσει πως είναι πάντα κρίσιμης σημασίας η διαφάνεια σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, ώστε να αποφεύγονται ο πιστωτικός κίνδυνος και η συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους δανεισμού.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ