Αναχώρησαν για το Ανόβερο 117 αιτούντες άσυλο – Μεταξύ τους βρίσκονται 73 παιδιά

310

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε την Τρίτη (10/11) σειρά τηλεδιασκέψεων με Γερμανούς αξιωματούχους, έπειτα από την ακύρωση προγραμματισμένης επίσκεψής του στο Βερολίνο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι κύριο θέμα των συζητήσεων αποτέλεσε η διαχείριση των μεταναστευτικών προκλήσεων συνολικά και ιδιαίτερα κατά την πανδημία που πλήττει την Ευρώπη και τον κόσμο. Συζητήθηκε, επίσης, εκτενώς το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και οι ενέργειες της γερμανικής προεδρίας για τη διαπραγμάτευσή του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουμουτσάκος πραγματοποίησε τηλεδιασκέψεις με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, τον υφυπουργό Παιδείας και Έρευνας, Τόμας Ρέιχελ και τον προέδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας, Γκρέγκορ Γκίζι.

Όπως υπογραμμίζεται, οι Γερμανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι στη χώρα τους η κοινή γνώμη έχει συνείδηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως κράτος-μέλος πρώτης γραμμής και σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία για τη μετέγκατασταση προσφύγων και μεταναστών έγινε θετικά δεκτή.

Επίσης, ο κ. Ζεεχόφερ «συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για το σθένος που υπέδειξε και τη διαχείριση της κατάστασης που διαμορφώθηκε στη Λέσβο έπειτα από τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας» και χαρακτήρισε τη διαχείριση «υποδειγματική».

Σήμερα το πρωί αναχώρησαν για το Ανόβερο 117 αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων 73 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας με τα μέλη της πυρηνικής οικογένειάς τους και 44 ασυνόδευτοι ανήλικοι, στο πλαίσιο της εφαρμογής του διμερούς ελληνογερμανικού προγράμματος μετεγκαταστάσεων, που υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων στη Γερμανία συνεχίζεται, παρά τις πρόσθετες δυσκολίες που προξενεί η έξαρση της πανδημίας», επισήμανε σε δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος εξήρε «την άψογη συνεργασία των κυβερνήσεων και των αρμοδίων υπηρεσιών, που παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα κατ’ εφαρμογήν της αρχής της αλληλεγγύης».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ