Αναστολή συμβάσεων και «Συν-Εργασία»

306

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για αναστολή συμβάσεων ή για ένταξη στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Πρόκειται για την τελευταία παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας και αφορά τις αιτήσεις  επιχειρήσεων – εργοδοτών στο σύστημα «Εργάνη» για αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Ιούλιο, καθώς και δηλώσεις ένταξης στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» β΄ φάση, όπως επίσης και ορθές επαναλήψεις των δηλώσεων της β΄ φάσης για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Η β΄ φάση της διαδικασίας δήλωσης για εντάξεις στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» είναι απαραίτητη προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι από το κράτος το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.

Ειδικότερα, στη β΄ φάση της αίτησης – δήλωσης της επιχείρησης στο σύστημα «Εργάνη», οι επιχειρήσεις δηλώνουν τις μηνιαίες δηλωθείσες μεικτές αποδοχές του εργαζομένου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθώς και τις αντίστοιχες μηνιαίες καθαρές αποδοχές του, τις καταβαλλόμενες αποδοχές στον εργαζόμενο, κατά τον μήνα ένταξής του στον μηχανισμό με βάση τις μειωμένες ώρες εργασίας και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και την τράπεζα πληρωμής της μισθοδοσίας του εργαζομένου που θα ενταχθεί στον μηχανισμό.

Παράταση έλαβαν την 1η Σεπτεμβρίου και οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, όπως επίσης και οι υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα επαναπρόσληψης (τομέας τουρισμού).
Την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Σήμερα, μάλιστα, πιστώνεται στους λογαριασμούς 2.796 δικαιούχων η αποζημίωση ειδικού σκοπού, που αφορά σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία και σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
Στο μεταξύ, τροποποιήθηκε χθες η ΚΥΑ για τις υποχρεώσεις των εποχικών επιχειρήσεων που κάνουν χρήση των μέτρων επιδότησης του συνόλου (100%) των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Σε αυτήν διευκρινίζεται ότι δεν επηρεάζουν την υποχρέωση για διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων, οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά την 30ή Ιουνίου 2020, οι εργαζόμενοι που την 30ή Ιουνίου 2020 βρίσκονταν σε αναστολή και οι περιπτώσεις λύσεως της συμβάσεως εργασίας λόγω θανάτου του εργαζομένου.

Τέλος, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση κατά την οποία επιχειρήσεις – εργοδότες εποχικής λειτουργίας, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, έχοντας κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους, διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού, πριν από το πέρας της τουριστικής περιόδου, προβαίνοντας σε καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, οι καταγγελίες αυτές δεν θεωρούνται άκυρες. Οι δε εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού αναλογικά για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μετά την καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους και μέχρι 30/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη. Οφείλουν όμως να υποβάλουν μονομερώς υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ