Άνοιξαν λίγα ξενοδοχεία και ήταν σχεδόν άδεια

325

Μέση πληρότητα της τάξεως του 30% κατέγραψαν κατά μέσον όρο τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο τα ξενοδοχεία που τελικά λειτούργησαν φέτος το καλοκαίρι. Συνολικά, μόλις 6 στα 10 ξενοδοχεία (60%) άνοιξαν, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) που δημοσιεύθηκε χθες. 

Οι υψηλότερες πληρότητες καταγράφηκαν όπως είναι αναμενόμενο τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου και πλησίασαν το 50%, πάντοτε μόνον για εκείνα που άνοιξαν. Ακόμα όμως και μεταξύ εκείνων των ξενοδοχείων που επέλεξαν να λειτουργήσουν φέτος, πολλά, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων δωδεκαμήνου λειτουργίας, αποφάσισαν να ξανακλείσουν αυτό το διάστημα και μέχρι τα τέλη του έτους.

Στην Ελλάδα το 2019 λειτούργησαν 9.971 ξενοδοχεία. Εξ αυτών το 84% είχε πρόθεση να ανοίξει τον Ιούνιο μετά την άρση του lockdown. Ομως τελικώς μόνο το 67% αιτήθηκε και πήρε υγειονομικό πρωτόκολλο για να λειτουργήσει. Ούτε όμως αυτό το 67% άνοιξε τελικά στο σύνολό του. Μόνον το 60% των 9.971 εν Ελλάδι ξενοδοχείων λειτούργησε τελικά σε κάποια φάση φέτος, δηλαδή περί τις 6.000 ξενοδοχεία. Από αυτά οι 2.328 είναι συνεχούς δωδεκάμηνης λειτουργίας (το 59% του συνόλου των συνεχούς) και τα 3.700 εποχικής, δηλαδή θερινής λειτουργίας (το 61% του συνόλου των εποχικής).

Τα απολογιστικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα την οποία ανέθεσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και βασίστηκαν στα δεδομένα της πλατφόρμας του ΞΕΕ για το πόσα ξενοδοχεία δημιούργησαν υγειονομικό πρωτόκολλο στην εβδομαδιαία καταγραφή πληροτήτων και τιμών, σε ένα δείγμα 400 ξενοδοχείων, από 6/7/2020 έως 27/9/2020 πανελλαδικά, και στην έρευνα για το άνοιγμα και το κλείσιμο των ξενοδοχείων, στην οποία συμμετείχαν 2.455 ξενοδοχεία με υγειονομικό πρωτόκολλο (δηλαδή το 37% των ξενοδοχείων με υγειονομικά πρωτόκολλα).

Η έρευνα του ΙΤΕΠ διαπιστώνει ότι η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας (και για τις 9.971 ξενοδοχεία που ήταν ανοικτά το 2019), για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ανήλθε σε ποσοστό 23,1%. Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός εκτίμησε πως αυτό σημαίνει περί το 30% πληρότητα για τα ξενοδοχεία που άνοιξαν φέτος για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Η μέση τιμή δωματίου ανά διανυκτέρευση για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε μόλις στα 86 ευρώ. 

Ξανακλείνουν

Ενδεικτικό της δυσκολίας των μηνών που έρχονται, σημειώνει το ΞΕΕ, είναι ότι 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020. Δηλαδή το 31% δεν θα επιχειρήσει καν να ολοκληρώσει μια πλήρη οικονομική χρήση. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, αυτά της εποχικής λειτουργίας που άνοιξαν φέτος μετά το lockdown, ένα ποσοστό 4,5% αποφάσισε να κλείσει σχεδόν αμέσως, είτε τον Ιούλιο είτε τον Αύγουστο. Το υπόλοιπο 50,9% έκλεισε τον Σεπτέμβριο και ένα άλλο 40,6% θα κλείσει αυτό τον μήνα αφήνοντας μόνον το 4% ανοικτό για τον πρώτο μήνα του χειμώνα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Αλ. Βασιλικός, σημείωσε: «Από την πρώτη στιγμή το ΞΕΕ, μέσα από τις έρευνες πεδίου που ανέθεσε στο ΙΤΕΠ, υπογραμμίζει τις εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές της φετινής χρονιάς. Ηταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για φέτος με οποιονδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνη φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί: η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι». 

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ