Bloomberg: Μυστήριο με τις «ασυντόνιστες» καραντίνες για τα ελληνικά νησιά

428

Η χθεσινή μέρα και εν μέρει και η σημερινή βρήκε χιλιάδες Βρετανούς τουρίστες να κάνουν αγώνα δρόμου  για να επιστρέψουν στη χώρα τους μέχρι τα μεσάνυκτα της Τετάρτης για να γλιτώσουν την υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών.

Η Σέριφος είναι ένα από τα ελληνικά νησιά που μπήκαν στη «μαύρη λίστα» των Βρετανών, επιτείνοντας τη σύγχυση για τους Βρετανούς τουρίστες και καταδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του προγραμματισμού των διακοπών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Θανάσης Κοντάρης, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg σε εκτενές άρθρο, είναι ο μοναδικός μόνιμος γιατρός του μικρού νησιού. Ο κ. Κοντάρης έμεινε έκπληκτος από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να βάλει σε καραντίνα 14 ημερών όσους επιστρέφουν από τη Σέριφο και να βγάλει οδηγία που αποτρέπει τα ταξίδια στο νησί.

Όπως λέει, «ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εδώ είναι σε μονοψήφια νούμερα. Δεν ξέρω με τι επιδημιολογικά κριτήρια πήραν μια τέτοια απόφαση».

Με πληθυσμό μόλις μερικών εκατοντάδων, η Σέριφος δεν έχει αεροδρόμιο ή μπιτς μπαρ που να πουλούν φθηνό αλκοόλ στα πλήθη. Οι παρθένες ακτές του στην πλειονότητά τους δεν έχουν ξαπλώστρες και κάποιες από αυτές είναι σχεδόν άδειες ακόμα και στην υψηλή τουριστική σεζόν. Σε αντίθεση με πολλά κοντινά νησιά, η Σέριφος ποτέ δεν μπήκε στα πρωτοσέλιδα για κρούσματα Covid-19.

Ωστόσο, οι λίγοι Αγγλοι επισκέπτες που βρέθηκαν εκεί, ανακάλυψαν χωρίς κάποια προειδοποίηση την περασμένη δευτέρα, ότι με την επιστροφή τους στην πατρίδα θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα 2 εβδομάδων.

Ακολούθησε η Ολλανδία με δικά της μέτρα χθες Τρίτη, η οποία απαγόρευσε τα μη απαραίτητα ταξίδια σε όλα τα ελληνικά νησιά, όχι όμως και στην ηπειρωτική χώρα – παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα αναφέρονται στις δυο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι ξαφνικές και ασυντόνιστες οδηγίες αυξάνουν τα δεινά της παγκόσμιας ταξιδιωτικής βιομηχανίας και καθιστούν τις μετακινήσεις στην Ευρώπη μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» ακόμη και για τον πιο ένθερμο ταξιδιώτη.

Στη Βρετανία η σύγχυση των ταξιδιωτών είναι ακόμα μεγαλύτερη: η Ουαλία που έθεσε τους δικούς της κανόνες, πρόσθεσε έξι ελληνικά νησιά στη μαύρη λίστα της στις 3 Σεπτεμβρίου. Η Σέριφος δεν συγκαταλέγεται σε αυτά.

Ήταν η πρώτη φορά που η Ουαλία διαφοροποίησε τη θέση της από την υπόλοιπη Βρετανία και επίσης η πρώτη φορά που έδωσε διαφορετική οδηγία για τα νησιά μιας άλλης χώρας από τους ηπειρωτικούς της προορισμούς.

Στη Σκωτία η απαγόρευση ισχύει για όσους επιστρέφουν από οπουδήποτε στην Ελλάδα.

«Πολύ ατυχής η απόφαση»

«Είναι μια πολύ ατυχής απόφαση και δεν δικαιολογείται από τα δεδομένα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Sky News ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. « Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάστηκε πολύ στενά με την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μοιράστηκε όλα τα δεδομένα μαζί της και αύξησε τις δοκιμές σε σημαντικά σημεία, όπου υπάρχουν επιφυλάξεις». Και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα παραμένει ακόμα μια από τις χώρες με το καλύτερο ιστορικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Η ελληνική κυβέρνηση δημοσιεύει μόνο τα δεδομένα της λοίμωξης σε περιφερειακό επίπεδο για να αποφύγει τον στιγματισμό συγκεκριμένων πόλεων και να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή, αλλά αυτή η προσέγγιση έχει και παρενέργειες. Η μικρή κοινότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Σερίφου έβριθαν τη Δευτέρα από σχόλια χρηστών ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει ότι οι ελληνικές αρχές «κρύβουν κάτι».

Όπως αναφέρει τοπ Bloomberg οι Έλληνες και οι τουρίστες μπορούν να συμπεράνουν ότι μια περιοχή κινδυνεύει μόνον όταν οι αρχές επιβάλλουν τοπικούς περιορισμούς, όπως μια απαγόρευση για λειτουργία μπαρ και εστιατορίων μετά τα μεσάνυχτα.

Η Σέριφος όμως δεν έχει ποτέ υποβληθεί σε τέτοια μέτρα και η απόκλιση μεταξύ της εκτίμησης της ελληνικής κυβέρνησης και της βρετανικής απόφασης να αναλάβει δράση, (πράγμα το οποίο συμβαίνει όταν υπάρχουν 20 κρούσματα ανά 100.000 άτομα), επιδεινώνει τη σύγχυση και τροφοδοτεί φήμες.

Ο κ. Κοντάρης, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στη Στοκχόλμη, είναι αρκετά σίγουρος ότι αν η Σέριφος ήταν περιοχή υψηλού κινδύνου, θα το ήξερε. Επισημαίνει ότι, ελλείψει αεροδρομίου, οι επισκέπτες που φεύγουν από το νησί με πλοίο για την ηπειρωτική χώρα, περνούν χρόνο στην Αθήνα και μόνο μετά πετούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επομένως, είναι πιο πιθανό ότι κόλλησαν τον ιό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, παρά στη Σέριφο.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ