Χατζηδάκης: Καταλύτης βιώσιμης ανάπτυξης ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

323

«Προσωπικό στοίχημα» χαρακτήρισε τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ο Κωστής Χατζηδάκης, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δηλώνει «βέβαιος ότι θα εξελιχθεί σε καταλύτη βιώσιμης ανάπτυξης και αποτελεσματικής προστασίας του φυσικού μας πλούτου».

Επίσης, πρότεινε για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού την καθηγήτρια του ΕΜΠ, Μαρία Παπαδοπούλου, και τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ, Κώστα Α. Τριάντη, αντίστοιχα.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να το πετύχουμε αυτό, φυσικά, είναι η στελέχωση του οργανισμού από αποδεδειγμένα ικανούς ανθρώπους, με φρέσκιες ιδέες και ευαισθησία για το περιβάλλον», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ύστερα από την πρότασή του να τεθούν επικεφαλής του Οργανισμού οι δύο έγκριτοι επιστήμονες, «ανοίγει μια νέα σελίδα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας για πρώτη φορά αποκτά έναν οργανισμό που ακολουθεί τα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα σε αυτόν τομέα».

Μάλιστα, έκανε λόγο για δυνατότητα πρόσβασης του Οργανισμού «σε αυξημένους πόρους, ενισχυμένες επιστημονικές και διαχειριστικές ικανότητες, αλλά και δυνατότητες ουσιαστικής συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες και διεθνούς φορείς».

Η δρ. Μαρία Π. Παπαδοπούλου είναι καθηγήτρια στη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο, καθώς και αναπληρώτρια κοσμήτορας του ίδιου ιδρύματος. Διευθύνει το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Είναι μέλος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Αστική και Περιβαλλοντική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Vermont των ΗΠΑ.

Ο δρ. Κώστας Α. Τριάντης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει ειδικός γραμματέας Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2012-2015). Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του Oxford University Centre for the Environment (OUSE) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2007-2009). Η έρευνά του εμπίπτει στα πεδία της Οικολογίας, της Βιογεωγραφίας, της Βιολογίας της Διατήρησης και της Διαχείρισης και Προστασίας της Βιοποικιλότητας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το ίδιο ίδρυμα.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ