Δάνεια 3,6 δισ. μέσω κρατικών προγραμμάτων

341

Από το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα δοθούν επιπλέον κεφάλαια 1 δισ.

Κεφάλαια κίνησης προς επιχειρήσεις ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ έχουν εκταμιεύσει μέχρι σήμερα οι τράπεζες μέσω των δύο προγραμμάτων, του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, που έχουν σχεδιαστεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Συγκεκριμένα, μέσω του ΤΕΠΙΧ έχουν δοθεί δάνεια 1,6 δισ. ευρώ σε σύνολο 1,8 δισ. ευρώ που είναι οι διαθέσιμοι πόροι, ενώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας έχουν εκταμιευθεί 2 δισ. ευρώ σε σύνολο 3,6 δισ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης.

Το ΤΕΠΙΧ ήταν το πρώτο πρόγραμμα που ξεκίνησε –στις 28 Απριλίου– η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης. Η ζήτηση από επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης με επιδότηση του επιτοκίου από το κράτος για δύο χρόνια ξεπέρασε, κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, κάθε προσδοκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των αιτημάτων υπερέβη τις 100.000 και ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων έμεινε εκτός χρηματοδότησης. Συνολικά στην πρώτη φάση δόθηκε 1,3 δισ. ευρώ και προκειμένου να ικανοποιηθεί το αυξημένο ενδιαφέρον το υπουργείο Ανάπτυξης εξασφάλισε πρόσθετους πόρους, ανεβάζοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος στο 1,8 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, που ακολούθησε στις 3 Ιουνίου, έχει συμβασιοποιήσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των 3,6 δισ. ευρώ και σύντομα αναμένεται να δοθούν τα επιπλέον κεφάλαια του 1 δισ. ευρώ, τα οποία θα μοχλεύσουν, με τη συμμετοχή των τραπεζών, επιπλέον δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Ετσι, οι συνολικοί πόροι του Ταμείου Εγγυοδοσίας που θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις μέσω των εμπορικών τραπεζών θα ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ. Μέσω του Ταμείου δίνονται κεφάλαια κίνησης προς επιχειρήσεις με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η κρατική εγγύηση καλύπτει έως το 80% του δανείου προς κάθε επιχείρηση, αλλά στο σύνολο των δανείων που θα δοθούν η εγγύηση καλύπτει το 30%-40%, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Με βάση αυτόν τον περιορισμό, οι πόροι επιμερίζονται ως εξής:

• 500 εκατ. ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 40% για λογαριασμό πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και συνολικό ύψος δανείων 1,5 δισ. ευρώ.

• 500 εκατ. ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 30% για μεγάλες επιχειρήσεις και συνολικό ύψος δανείων 2 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ