Διακόπτεται η παραγωγή μασκών για τους μαθητές

270

Τη διακοπή της παραγωγής μασκών για τους μαθητές, μετά τις αστοχίες που κατεγράφησαν κατά την πρώτη ημέρα επανεκκίνησης των σχολείων αποφάσισε η ΚΕΔΕ.

Όπως τονίζεται, «μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας».

Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία επισήμανε, ότι οι διαστάσεις ου δόθηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές ήταν  μεν σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές, ωστόσο  «αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών». 

«Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου», ανέφερε ακόμη,  προσθέτοντας ότι έχει επανυποβάλει τις σωστές προδιαγραφές προς τους κατά τόπους κατασκευαστές.

Παραδίδονται στην κυβέρνηση τα νέα μέτρα

Την ίδια ώρα, σε κυβερνητικά χέρια υποβάλλεται η λίστα με τα πιθανά νέα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται σε περιοχές της χώρας και ιδίως στην Αττική. 

Οι εισηγήσεις των επιστημόνων θα παραδοθούν το αργότερο αύριο στην κυβέρνηση προκειμένου να δημοσιοποιηθούν πιθανότατα στην απογευματινή, τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως προεξήγγειλε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η σκόπευση των μέτρων είναι να κλιμακώνεται σε τοπικό ή γενικό επίπεδο προχωρά, ενώ η κυβέρνηση λαμβάνει υπ’ όψιν την «έκρηξη των κρουσμάτων διεθνώς αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του πληθυσμού μετά το άνοιγμα των σχολείων».

Οι εισηγήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεξαμενή μέτρων περιλαμβάνει μέτρα ανάλογα αυτών που έχουν εφαρμοστεί στον Πόρο με ενδεχόμενη παράταση του κλεισίματος των καταστημάτων από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, περιορισμό του αριθμού των ατόμων σε δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις και περιορισμό του αριθμού των πελατών στα τραπεζοκαθίσματα.

Παράλληλα, μελετώνται προτάσεις για το πώς θα αποφεύγεται ο συγχρωτισμός σε ανοικτούς χώρους όπως οι λαϊκές όπου εξετάζεται το ο ενδεχόμενο να υπάρξουν ειδικότερα μέτρα για πιο αραιή τοποθέτηση των πάγκων.

Τέλος εξετάζεται και η πιθανότητα για ακόμη πιο αυστηρή σύσταση στη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε σημεία όπου μπορεί να καταγραφεί συνωστισμός. 

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 180 κρούσματα, ενώ ο αριθμός των θανάτων έχει φθάσει τους 310 και αυτός των νοσηλευόμενων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τους 59.

Στο επίκεντρο και πάλι η Αττική 

Όπως προκύπτει από την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων η Αττική βρίσκεται σταθερά στον πυρήνα της επιδημίας.
Από τα 180 νέα περιστατικά, τα 102 εντοπίστηκαν στην περιφέρεια της πρωτεύουσας ενώ 21 κατεγράφησαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Το πρώτο «κουδούνι»

Η πρώτη μέρα εφαρμογής της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτη επίδειξη συνέπειας εκ μέρους των μαθητών, γεγονός που εξήρε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. 

Ωστόσο, εκτός των αστοχιών που προαναφέρθηκαν, δεν έλειψαν κάποια «παρατράγουδα» με σοβαρότερο την επίθεση που δέχθηκε από γονέα ένας καθηγητής στα Χανιά, επειδή δεν επέτρεψε την είσοδο, χωρίς μάσκα, στο σχολείο, του παιδιού του δράστη.

Ο δράστης, σύμφωνα με την καταγγελία του καθηγητή, σήμερα το πρωί, του προκάλεσε σωματική βλάβη και επιπλέον τον εξύβρισε και τον απείλησε, διότι κατά το χρόνο προσέλευσης των μαθητών δεν επέτρεψε στο παιδί του να εισέλθει εντός του χώρου του σχολείου, χωρίς τη μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ο καθηγητής, μετέβη στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων όπου έκανε μήνυση, ενώ ο γονέας συνελήφθη.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ