Διυπουργική Ομάδα Εργασίας: Η πρόταση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης δεν επιτυγχάνει την απαραίτητη ισορροπία

337

Η πρόταση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης «δεν επιτυγχάνει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης» των κρατών – μελών, επισήμανε η Διυπουργική Ομάδα Εργασίας για το συντονισμό της διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση (για πρώτη φορά), υπό τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στην πρόταση «προβλέπονται υποχρεωτικές συνοριακές διαδικασίες για τις χώρες πρώτης γραμμής, αλλά ευέλικτη και όχι αντίστοιχης δεσμευτικότητας, αλληλεγγύη για τα λοιπά κράτη-μέλη».

Η ομάδα εργασίας χαρακτήρισε ως θετική την πρόβλεψη για έκτακτο μηχανισμό αντιμετώπισης μεταναστευτικών πιέσεων με υποχρεωτική αλληλεγγύη. Όμως, τονίστηκε, ότι η αλληλεγγύη αυτή αποδυναμώνεται λόγω των σύνθετων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για την εφαρμογή της.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε ότι η προτεινόμενη πολιτική επιστροφών προς τις χώρες προέλευσης ή καταγωγής χρειάζεται ενίσχυση με ένα σύστημα σαφών κινήτρων και αντικινήτρων προς τις τρίτες χώρες.

Κατά τη συνάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι τέτοιο που απαιτεί από την Ελλάδα έντονη και επίμονη διαπραγμάτευση για σειρά κρίσιμων για τη χώρα μας θεμάτων.

Σημειώνεται ότι η ομάδα εργασίας αποτελείται από αρμόδια στελέχη και εκπροσώπους των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η ομάδα θα συναντηθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.

* Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ