Ε. Λιακούλη: Υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για τα κρούσματα στις προσφυγικές δομές;

401

Το ελλιπές σχέδιο ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού στις 28 δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας, οι οποίες λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα, φέρνει στη Βουλή με γραπτή της ερώτηση η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Συγκεκριμένα, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη δομή της Ριτσώνας, από τις αρχές του τρέχοντος μηνός, οι φόβοι για ανάλογη αύξηση κρουσμάτων στη δομή της Μαλακάσας (και αλλού π.χ. Κουτσόχερο Λάρισας), αλλά και οι καταγγελίες γιατην έλλειψη ιατρικών ελέγχων, μασκών και γαντιών, για την αδυναμία απομόνωσης των κρουσμάτων, όπως και για την ουσιαστικήαδυναμία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, δημιουργούν εύλογη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες, που φιλοξενούν αυτού του είδους τις δομές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαρισαία βουλευτής ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς Μετανάστευσης και Υγείας για το πρωτόκολλο ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων που έχουν θέσει σε εφαρμογή, όπως και για το αν προτίθενται να προβούν σε ενέργειες, για τη σύσταση σταθερών υγειονομικών μονάδων σε όλες τις δομές, τη διενέργεια καθημερινών δειγματοληπτικών ελέγχων, την παροχή προστατευτικού υλικού, την επαρκή ενημέρωση των διαβιούντων στις δομές, αλλά και τη δημιουργία έστω και προσωρινών μονάδων απομόνωσης, προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι, αλλά και οι περίοικοι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τους Υπουργούς:
1) Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Π. Μηταράκη
2)Υγείας, κ. Β. Κικίλια

Θέμα:«Επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνoϊού στις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας»
Κύριοι Υπουργοί,
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση φαίνεται πως αντιδρά καθυστερημένα στην αντιμετώπιση του κορωνoϊού στις 28 Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας, οι οποίες λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα. Για το φερόμενο ως πρώτο κρούσμα στη Δομή της Ριτσώνας, σας έχουμε απευθύνει σχετική ερώτηση την 1η Απριλίου. ‘Έκτοτε η εξέλιξη των γεγονότων ήταν ταχεία.

Κάποιες από τις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας συγκεντρώνουν τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό διαβιούντων προσώπων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δομή στη χώρα, προορίζονται δε να φιλοξενήσουν και ανθρώπους από τα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας στα νησιά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που δεν έχουν διαψευστεί επισήμως,στις 2 Απριλίουανευρέθησαν άλλα 23 άτομα προσβεβλημένα από τον ιό στην ίδια δομή, ενώ την μεθεπόμενη, στις 3 Απριλίου, φιλοξενούμενοι εκεί αλλοδαποί εγκατέλειψαν τη δομήκαι η ΕΛΑΣ ανέλαβε τον εντοπισμό τους. Στις 5 Απριλίου σημειώθηκε αντίστοιχο κρούσμα προσβολής από τον ιό στη Δομή της Μαλακάσας.

Η κυβέρνηση έθεσε αυτές τις δύο δομές σε 14ήμερη καραντίνα. Πέραν τούτου, δημοσιεύματα αλλά και μαρτυρίες σε βραδυνή τηλεοπτική εκπομπή (Kontra Chanel, 7/4/2020), αναφέρουν έλλειψη ιατρικών ελέγχων, έλλειψη μασκών και γαντιών, αδυναμία απομόνωσης των κρουσμάτων, αδυναμία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, καθώς στην περίπτωση της Ριτσώνας υπήρξαν περιπτώσεις φιλοξενούμενων εκεί αλλοδαπών που δεν δέχθηκαν τον ιατρικό έλεγχο κ.α.
Με λίγα λόγια, από την ειδησεογραφία προκύπτει μια άκρως ανησυχητική εικόνα απουσίας σχεδίου αντιμετώπισης του ιού στις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργοί

1. Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού στις 28 Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας στη χώρα; Ποιο είναι το πρωτόκολλο ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων που έχετε θέσει σε εφαρμογή, το οποίο σε δημοσιεύματα αναφέρεται ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης “ όπου χρειαστεί εάν υπάρξει κρούσμα σε προσφυγική δομή” ;

2. Προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες, για τη σύσταση σταθερών υγειονομικών μονάδων σε όλες τις δομές, τη διενέργεια καθημερινών δειγματοληπτικών ελέγχων, την παροχή προστατευτικού υλικού, την επαρκή ενημέρωση των διαβιούντων στις δομές και τη δημιουργία μονάδων απομόνωσης, έστω προσωρινών;

3. Σε ποιες ειδικότερες ενέργειες και μέτρα θα προβείτε για τον εντοπισμό του ιδιαιτέρως ευάλωτου πληθυσμού, με στόχο να προστατευτούν από τη διάδοση του κορωνοϊού πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις καθώς και οι οικογένειές τους που διαβιούν στις δομές φιλοξενίας; Ποιες από τις προτάσεις που σας έχει καταθέσει η Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με την από 8 Απριλίου 2020 επιστολή της προτίθεστε να υλοποιήσετε;

Παρακαλώ για την ενημέρωση της Βουλής να προσκομιστεί αντίγραφο του πρωτοκόλλου – σχεδίου ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού στις δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ