Εγκριση επιδότησης δόσης για στεγαστικά αξίας 3,5 δισ. ευρώ

304

Στεγαστικά δάνεια αξίας 3,5 δισ. ευρώ περίπου έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα για επιδότηση της δόσης μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» που ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Αυγούστου. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το αρμόδιο υπουργείο, από τις 3 Αυγούστου έως και και προχθές Τρίτη, 51.337 δανειολήπτες είχαν υποβάλει αίτηση, ενώ συνολικά 120.116 φορολογούμενοι είχαν κάνει εισαγωγή στην πλατφόρμα και από αυτούς οι 100.103 είχαν συναινέσει στην άρση του απορρήτου τους και ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. 

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, οι αριθμοί αυτοί καταγράφηκαν σε έναν αδρανή μήνα, όπως είναι ο Αύγουστος, και επιβεβαιώνουν την επιτυχία του νέου πλαισίου, που βασίζεται στη σημαντικά διευρυμένη περίμετρο κάλυψης των δανειοληπτών σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, καθώς και στην απλούστερη και φιλικότερη για τον χρήστη διαδικασία υποβολής της αίτησης, που δεν απαιτεί κανένα απολύτως δικαιολογητικό.

Η προθεσμία υποβολής αιτήματος λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου και δικαιούχοι είναι οι πληγέντες από την οικονομική κρίση που έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματός τους και στους οποίους έχει παρασχεθεί οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών ή φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και οι μακροχρόνια άνεργοι καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έλαβαν μειωμένο ενοίκιο στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης για τη μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας λόγω κορωνοϊού.

Η κρατική επιδότηση καλύπτει χρονικό διάστημα εννέα μηνών και ξεκινάει από το 90% της μηνιαίας δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες, ενώ βαίνει μειούμενη για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση. Βασική προϋπόθεση είναι η ρύθμιση της οφειλής και η συνέπεια στην αποπληρωμή για χρονικό διάστημα από 6 έως και 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου.

Η επιδότηση των τόκων για εννέα μήνες από το κράτος έρχεται να «κουμπώσει» με τα προγράμματα αναστολής δόσεων που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες και τα οποία λήγουν –ανάλογα με την κατηγορία των δανειοληπτών– είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε στα τέλη Δεκεμβρίου, διασφαλίζοντας την ομαλή αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων όχι μόνο για το 2020, αλλά και για το 2021.

Και αυτό γιατί η κρατική επιδότηση συνοδεύεται με την υποχρέωση συνέχισης αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων από την πλευρά των δανειοληπτών που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα για χρονικό διάστημα από 6 έως και 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστραφεί η κρατική επιδότηση. 

Οπως προβλέπει το πρόγραμμα, αν κάποιος δανειολήπτης έχει λάβει αναστολή πληρωμών δανείων από την τράπεζα, τότε μπορεί να επιλέξει είτε να διακόψει την αναστολή και να αρχίσει να πληρώνει, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και την κρατική επιδότηση, είτε να περιμένει τη λήξη της αναστολής πληρωμών και να αρχίσει να πληρώνει μετά, λαμβάνοντας και πάλι την κρατική επιδότηση. Ειδικά για όσους δανειολήπτες είχαν μη εξυπηρετούμενο ή καταγγελμένο δάνειο πριν από την πανδημία, η συμμετοχή στο πρόγραμμα προϋποθέτει τη ρύθμιση της οφειλής με την τράπεζα.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ