«Φως Ελλήνων» του εικαστικού Μιχαήλ Βακαλούλη στη Μόσχα

460

Με τον τίτλο «Φως Ελλήνων» ο Λαρισαίος εικαστικός Μιχαήλ Βακαλούλης (Vakas) παρουσιάζει στη ρωσική πρωτεύουσα, τη Μόσχα, τη νέα του δουλειά. Η έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 στη γκαλερί Albatross, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού με έδρα τη Μόσχα.

Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει τη νέα του δουλειά με τίτλο «Φως Ελλήνων» αποτελούμενη από έργα ζωγραφικής  φιλοτεχνούμενα την τελευταία διετία.  Έργα που αποπνέουν μια εσωτερική αναζήτηση ενός ελληνικού στοιχείου και εξωτερικεύουν εξπρεσιονιστικά στοιχεία σε κάθε περίπτωση.

Ο συνδυασμός των φωτεινών χρωμάτων με το στοιχείο ως ύλη, αποδεικνύει περίτεχνα τον χαρακτήρα του τίτλου της έκθεσης.

Για τη νέα του δουλειά, η Δρ Στέλλα Μουζακιώτου, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Ε.Α.Π και ΤΕΙ Αθήνας, επιμελήτρια εκθέσεων αναφέρει τα εξής: «Μελετώντας τα έργα του Μιχαήλ Βακαλούλη διαπιστώνουμε ότι κυριαρχούνται από την επιθυμία του να χρησιμοποιήσει ένα προσωπικό εικαστικό λεξιλόγιο για να δημιουργήσει στο θέμα του ένα υποκειμενικό περιεχόμενο ή ένα περιεχόμενο ελεύθερο στην ερμηνεία του κοινού.

Διακρινόμενος για την απλότητα και την αμεσότητα της θεματολογίας του αποτυπώνει την ανθρώπινη μορφή απελευθερωμένη από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δίνοντάς της στοιχεία δομικά, διαχρονικά μέσα από μια ισχυρή μνημειακή δυναμική. Σύμφωνα με αυτά τα μοτίβα και μέσα από μια γραμμική αντίληψη της μορφής, κατορθώνει να απλοποιήσει το θέμα του με την αφαιρετική φορμαλιστική εικαστική του γλώσσα.

Έτσι, οι μορφές του μαρτυρούν την εξέλιξη ρεαλιστικών πορτρέτων των καθημερινών ανθρώπων σε σχηματοποιημένες, ιδεατές, οραματικές απεικονίσεις.

Οι πίνακες του Βακαλούλη μέσα από μια ρέουσα ζωγραφική πινελιά μάς θυμίζουν αέρινες φιγούρες που κινούνται, σκέπτονται… αναπνέουν. Οι συνθέσεις του κατακλύζονται από μορφές, γήινες, πλάσματα εσωστρεφή που, περιχαρακωμένα στην ανωνυμία τους, ονειρεύονται, αγκαλιάζονται… και ενίοτε συνομιλούν μέσα από τη σιωπή τους.

Ιδιαίτερη δυναμική στα έργα του καλλιτέχνη δημιουργεί η ευκολία του να αποδίδει τον όγκο με μια μόνο απλή κίνηση της γραμμής. Η δεινή σχεδιαστική του ικανότητα, η απόλυτη άνεση και η μαεστρία του στην απόδοση της εξελισσόμενης γραμμής στα πρόσωπα και στα σχήματα, αλλά και η κυριαρχία της καμπύλης δίνουν έμφαση στην αποτύπωση των δομικών χαρακτηριστικών της μορφής και των συναισθημάτων που γεννιούνται μέσα από αυτήν.

Εντύπωση προκαλεί και ο τρόπος που αποδίδεται το φως στις συνθέσεις του, αφού τα πρόσωπα δε φωτίζονται από έξω, αλλά εσωτερικά, από μέσα, σαν να αποτελούν τα ίδια πηγή φωτός που αποκαλύπτουν αυτόφωτα την αλήθειά τους στα μάτια του θεατή ο οποίος συμπάσχει και ανησυχεί.

Η αυτόφωτη αυτή λάμψη δε σταματά, όμως, στις μορφές και στα αντικείμενα, αφού τα διαπερνά αναδεικνύοντας ένα εικαστικό πεδίο δυναμικά κινούμενο μέσα από την κυριαρχία της γραμμικής απλότητας, του χρώματος, της φαντασίας, των συμβόλων».

Ο Μιχαήλ Βακαλούλης (Vakas) γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στη Λάρισα. Είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών Βελγίου τού τμήματος ζωγραφικής και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Αμερική και Βέλγιο. Επίσης, έργα του βρίσκουμε σε πολλούς δημόσιους χώρους όπως στη ΔΥΠΕ Θεσσαλίας, ΕΛΚΕΠΑ Καβάλας, Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου, στο Δήμο Καβάλας, πολιτιστικούς Συλλόγους, Ακαδημία Τεχνών (Βέλγιο), Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Γ.Ι Κατσίγρα, Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων και Ιερές Μονές του Αγίου Όρους. Έχει εικονογραφήσει εξώφυλλα βιβλίων και έχει τιμηθεί από πολλούς συλλόγους.  Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων.

Η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού, κα Δώρα Γιαννίτση αναφέρει στην ανακοίνωση της εν λόγω έκθεσης ότι: το Κέντρο αποτελώντας έναν κοινωνικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενισχύει και αναπτύσσει με την ενέργεια αυτή την Ελληνορωσική σύμπραξη στοχεύοντας το πολιτιστικό προϊόν, να γίνει αρωγός μιας ακόμη πνευματικής σύνδεσης των δύο λαών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here