Εντός των προβλέψεων των οίκων αξιολόγησης η ύφεση στο β΄ τρίμηνο

338

Αν και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε διόρθωση των προβλέψεών τους για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των νέων εκθέσεων που θα ετοιμάσουν για την ελληνική οικονομία, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προς το παρόν αισθάνονται «άνετα» με τις εκτιμήσεις που έχουν ήδη δώσει για το σύνολο του 2020, μετά και τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση του β΄ τριμήνου, που διαμορφώθηκε στο 15,2% ετησίως και στο 14% σε τριμηνιαία βάση.

Σημειώνεται πως μόνο η Fitch έχει ολοκληρώσει τις δύο προγραμματισμένες αξιολογήσεις της για την Ελλάδα φέτος, ωστόσο την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιεύσει επικαιροποιημένες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και στη συνέχεια θα δώσει νέες προβλέψεις για την Ελλάδα. Στις 23 Οκτωβρίου οι S&P και DBRS δημοσιεύουν τη δεύτερη προγραμματισμένη αξιολόγησή τους για τη χώρα μας ενώ στις 6 Νοεμβρίου ακολουθεί η νέα «ετυμηγορία» της Moody’s.

Οπως σημειώνει στην «Κ» η Κάθριν Μιουλμπρόνερ, υψηλόβαθμη αντιπρόεδρος της Moody’s και επικεφαλής ανάλυσης για την Ελλάδα, η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά το β΄ τρίμηνο κινήθηκε κοντά στις εκτιμήσεις του οίκου, δεδομένων των μέτρων περιορισμού στην οικονομία καθώς και του αντικτύπου της περιορισμένης κινητικότητας σε τουρισμό και κατανάλωση. 

Ανάκαμψη 

Οπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., η Moody’s αναμένει ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο, η οποία θα επιταχυνθεί στο δ΄ τρίμηνο και το 2021. Ετσι, προς το παρόν διατηρεί την πρόβλεψή της για ύφεση 9,5% στην Ελλάδα φέτος και ανάκαμψη 7% την επόμενη χρονιά.
Σταθερή στις εκτιμήσεις της παραμένει και η S&P. Οπως  επισημαίνει στην «Κ» ο Μάρκο Μρσνικ, επικεφαλής αναλυτής του οίκου για την Ελλάδα, «οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ κινήθηκαν στις ίδιες γραμμές με την τρέχουσα πρόβλεψή μας για πτώση της τάξης του 9% του ΑΕΠ φέτος, μετά την οποία αναμένεται αύξηση 5,5% το 2021».

Ελαφρώς καλύτερα (κατά 2%) ήταν τα στοιχεία της ύφεσης του β΄ τριμήνου σε σχέση με αυτά που είχε προβλέψει η Scope Ratings, όπως σημειώνει στην «Κ» o επικεφαλής αναλυτής του οίκου για την Ελλάδα Τζέικομπ Σουβάλσκι, ο οποίος και ετοιμάζει νέα έκθεση για τη χώρα μας.

Δράση 

Η οικονομία επωφελείται από τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της κρίσης, ενώ και η επείγουσα δράση από ΕΚΤ και Ε.Ε. ωφελεί ιδιαίτερα την Ελλάδα. Οι δείκτες υψηλής συχνότητας, όπως οι αφίξεις, και οι δείκτες εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων δείχνουν μια ανάκαμψη στην αρχή του τρίτου τριμήνου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για το αναπτυξιακό αποτέλεσμα της Ελλάδας, καθώς συνήθως το 55% των τουριστικών εισπράξεων αφορούν αυτό το τρίμηνο. «Συνολικά, εμμένουμε στην πρόβλεψή μας για μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7,8% το 2020 και ανάκαμψη 5,2% το 2021», τονίζει ο κ. Σουβάλκσι.

Βασικός κίνδυνος σε αυτές τις προβλέψεις είναι η πιο αργή ανάκαμψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερη ανεργία, εάν η υποκείμενη οικονομική δραστηριότητα δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ