ΕΤΕπ: Νέες πρωτοβουλίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

429

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ως και 40 δισ. ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη μικρομεσαίων εταιρειών που θα πληγούν από τη διεθνή κρίση του κορωνοϊού. Κρίσιμοι τομείς για την ελληνική οικονομία, όπως ο τουρισμός και η φιλοξενία, μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες πρωτοβουλίες της τράπεζας. Η χρηματοδότηση στις πληγείσες επιχειρήσεις θα γίνει μέσω δανείων γέφυρας και άλλων προϊόντων, με την παροχή εγγυήσεων της ΕΤΕπ και του κοινοτικού προϋπολογισμού, μέσω του τραπεζικού συστήματος της κάθε χώρας.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην Ε.Ε. Ειδικά στην Ελλάδα, το ποσοστό των εργαζόμενων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με προσωπικό μικρότερο των 250 ατόμων) είναι το μεγαλύτερο στην Ε.Ε. (87,9%, έναντι ευρωπαϊκού μ.ο. 66,6%). Οι πιο μικρές επιχειρήσεις, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕπ, «είναι πιο επιρρεπείς σε διαταραχή των δραστηριοτήτων τους επειδή είναι υψηλής έντασης εργατικού δυναμικού, συνήθως διαθέτουν μικρότερα αποθεματικά και περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης και δεν διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να πωληθούν».

«Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναγνωρίζει τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει ήδη ο κορωνοϊός στην ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα σε τομείς ζωτικής σημασίας όπως ο τουρισμός» δήλωσε σχετικά ο Άντριου Μακντούελ, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ. «Έπειτα από πρόσφατες συζητήσεις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και διάφορους ελληνικούς φορείς, η ΕΤΕπ διασφαλίζει ότι η προσφάτως εξαγγελθείσα στήριξη για τις επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να κλιμακωθεί για να ανταποκριθεί στις νέες οικονομικές προκλήσεις».

Επιπλέον, η η ΕΤΕπ, όπως σημειώνεται, «επιδιώκει να επεκτείνει τη χρηματοδότηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε υψηλού ρίσκου έρευνα και ανάπτυξη για εμβόλια, θεραπείες, φάρμακα και τεχνικές διάγνωσης». Χθες ανακοινώθηκε ότι η ΕΤΕπ, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμό, θα δανείσει 80 εκατ. ευρώ στη γερμανική εταιρεία CureVac, που αναμένεται τον Ιούνιο να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μέσω μίας κοινής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βάσει αυτής, η ΕΤΕπ θα αυξήσει τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω εγγυήσεων που υπάγονται στο πρόγραμμα COSME, υπό τη διαχείριση του Ευρωπαίου Ταμείου Επενδύσεων (EIF). Με τον τρόπο αυτό μπορούν να διατεθούν εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, εντός των επόμενων 30 ημερών, οι οποίες σε συνδυασμό με τα δάνεια που θα χορηγήσουν οι ωφελούμενες τράπεζες, θα οδηγήσουν σε χρηματοδότηση ύψους ως και 8 δισ. ευρώ για 100.000 επιχειρήσεις. Στο χθεσινό ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρεται σε «υπό εξέλιξη προσπάθειες» της ΕΤΕπ και της Κομισιόν να αυξήσουν το ποσό αυτό στα 20 δισ. ευρώ, που θα ωφελήσει 150.000 ακόμα επιχειρήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ