«Φρέναρε» η πτώση στη μεταποίηση τον Αύγουστο, προσδοκίες για αύξηση παραγγελιών

296

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες σημείωσαν τον Αύγουστο υψηλό έξι μηνών.

Μια μικρή περαιτέρω επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα υπέδειξαν τα τελευταία δεδομένα της έρευνας PMI, καθώς η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 49,4 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 48,6 μονάδες στις αρχές του τρίτου τριμήνου.

Οπως σημειώνεται στην έρευνα της IHS Markit, παρότι εξακολουθεί να καταγράφεται αισθητή μεταβολή από την ισχυρή επέκταση που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ο δεύτερος βραδύτερος στο τρέχον διάστημα συνεχούς επιδείνωσης. Η πτώση της παραγωγής εξασθένησε τον Αύγουστο και ήταν οριακή σε γενικές γραμμές. Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι η χαμηλότερη παραγωγή ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης των νέων παραγγελιών και των ιστορικά υποτονικών συνθηκών ζήτησης. Ορισμένες εταιρείες επισήμαναν, επίσης, ότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων των πελατών μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της COVID-19, ιδίως στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας, έπληξε τη ζήτηση.

Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με σταθερό ρυθμό, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης τον Αύγουστο. Μολονότι ταχύτερος από τον μέσο όρο που επί μακρόν έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, ο ρυθμός υποχώρησης ήταν πολύ βραδύτερος από τον ρυθμό-ρεκόρ του Απριλίου. Αντίστοιχα, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν με βραδύτερο ρυθμό στα μέσα του τρίτου τριμήνου, αν και, σε γενικές γραμμές, ήταν σταθερός. Καθώς οι επιχειρήσεις συνέχισαν την επανέναρξη των εργασιών τους μετά την προσωρινή διακοπή λειτουργίας λόγω της εξάπλωσης του ιού, οι εταιρείες άρχισαν να εντείνουν τις δραστηριότητες προσλήψεων.

Οι κατασκευαστές κατέγραψαν την πρώτη, αν και μόλις οριακή, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων από τον Φεβρουάριο, παρά τις συνεχιζόμενες ενδείξεις πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού.

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν τον Αύγουστο και σημείωσαν υψηλό έξι μηνών. Σύμφωνα με αναφορές, η εμπιστοσύνη οφειλόταν στις ελπίδες για απόκτηση νέων πελατών και για ισχυρότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Σε μια προσπάθεια να τονώσουν τις πωλήσεις, οι επιχειρήσεις μείωσαν, τον Αύγουστο, για άλλη μία φορά τις χρεώσεις εκροών τους. Ο ρυθμός μείωσης ήταν μικρός και ο βραδύτερος στο τρέχον διάστημα έξι μηνών συνεχούς υποχώρησης, συνέβη ωστόσο παράλληλα με την ταχύτερη αύξηση του κόστους εισροών. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών κατέγραψε υψηλό επτά μηνών.

Τέλος, οι αγορές εισροών υποχώρησαν και πάλι τον Αύγουστο, με τον βραδύτερο ωστόσο ρυθμό σε διάστημα έξι μηνών. Σύμφωνα με αναφορές, οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν τα αποθέματα προμηθειών για να καλύψουν τις απαιτήσεις της παραγωγής, με αποτέλεσμα την ανάλογη μείωση των αποθεμάτων προμηθειών. Εντούτοις, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων αυξήθηκαν με τον μεγαλύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ