Φρεσκοτυπωμένες ενδιαφέρουσες εκδόσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος

293

Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν για την Τράπεζα της Ελλάδος είναι η σοβαρή εκδοτική δράση της. Το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της ΤτΕ έχει πλουσιότατα πεπραγμένα, που μέσα από το πρίσμα της οικονομίας φωτίζουν ολόκληρη την πολιτική και κοινωνική μας πορεία. Τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει ο πρώτος τόμος ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου έργου για την οικονομική ιστορία της Ελλάδας μετά το 1950. Συγγραφέας είναι ο επίκουρος καθηγητής του Παντείου Χρυσάφης Ι. Ιορδάνογλου, ειδικός στη μελέτη της μεταπολεμικής ελληνικής οικονομίας. Ο τόμος φέρει τον τίτλο «Περίοδος 1950-1973: Ανάπτυξη, νομισματική σταθερότητα και κρατικός παρεμβατισμός» και περιλαμβάνει μια πληρέστατη παρουσίαση των οικονομικών πολιτικών που ασκήθηκαν κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. 

Υπάρχουν όμως και νέες «αφίξεις» στην εκδοτική σειρά «Τεκμήρια», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ανδρέα Κακριδή, η οποία αναδεικνύει τον πλούτο του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΑΤΕ) μέσα από αδημοσίευτα έγγραφα, εμπιστευτικές εκθέσεις, υπηρεσιακή αλληλογραφία και προσωπικές μαρτυρίες προσώπων που συνδέθηκαν με την Τράπεζα και έπαιξαν ρόλο (μικρό ή μεγάλο) στις εξελίξεις τα τελευταία 100 χρόνια. Εξειδικευμένοι επιστήμονες επιλέγουν, συνδυάζουν και σχολιάζουν το αρχειακό υλικό, βοηθώντας τον αναγνώστη να περιηγηθεί στις πηγές, αναπτύσσοντας τη δική του επαφή με την πρώτη ύλη της Ιστορίας.

freskotypomenes-endiaferoyses-ekdoseis-apo-tin-trapeza-tis-ellados0
Το πλουσιότατο αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ερχεται, λοιπόν, να προστεθεί και ένα νέο βιβλίο στη σειρά των «Τεκμηρίων», στο οποίο η ιστορικός Λένα Κορμά σταχυολογεί και προλογίζει τεκμήρια που αφορούν την αποκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων, προερχόμενα από το Αρχείο Εμμανουήλ Τσουδερού. Ακολουθεί το βιβλίο στο οποίο η αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας του πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Ειρήνη Καραμούζη, αξιοποιεί το αδημοσίευτο υλικό του Αρχείου Ιωάννη (Γιάγκου) Πεσμαζόγλου για να μελετήσει και να παρουσιάσει το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ, το 1961. 

Ηδη έχουν κυκλοφορήσει τα δύο πρώτα «Τεκμήρια». Το πρώτο είναι το «Ημερολόγιο 1941-1945» του Σωκράτη Κοσμίδη, σε επιμέλεια της ιστορικού Αντζελας Καραπάνου. Ο Κοσμίδης ήταν ένας από τους τρεις υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι, τον Απρίλιο του 1941, κλήθηκαν από τη διοίκηση να συμμετάσχουν στην αποστολή μεταφοράς του ελληνικού χρυσού εκτός της κατεχόμενης χώρας. Στο ημερολόγιό του καταγράφει συστηματικά τις ημέρες της πολύχρονης αυτής περιπέτειας, από την Κρήτη στην Αίγυπτο και από εκεί στο Λονδίνο, μέσω της Νότιας Αφρικής. Το δεύτερο βιβλίο, με τίτλο «Η ελληνική οικονομική κατάσταση», σε εισαγωγή του ιστορικού Σωτήρη Ριζά, αφορά το υπόμνημα που έγραψε ο Κυριάκος Βαρβαρέσος το 1946 προς τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντιν Ατσεσον, στο οποίο εκθέτει με ειλικρίνεια την κατάσταση στην Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
 
[email protected]

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ