Γεραπετρίτης: «Έτσι θα αφαιρεθούν οι βαθμοί για την πολυϊδιοκτησία

386

Νέες διευκρινήσεις αναφορικά με την πολυϊδιοκτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θέμα που απασχόλησε έντονα τόσο το αθλητικό όσο και το πολιτικό προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, λόγω της υπόθεσης η οποία προέκυψε με ΠΑΟΚ και Ξάνθη, έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε συναντήσεις  σε Νιόν και Γενεύη με εκπροσώπους της FIFA και της UEFA, με θέμα την αντιμετώπιση των παθογενειών του αθλήματος στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων πώς θα αφαιρούνται βαθμοί σε ανάλογες περιπτώσεις -όπως και στη συγκεκριμένη, σε περίπτωση που τα αρμόδια όργανα αποφασίσουν ότι υπήρξε παραβίαση των κανονισμών.

«Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει παραβίαση, αφαιρούνται 5-10 βαθμοί από την τρέχουσα βαθμολογία. Εντός ευλόγου χρόνου, όπως προβλέπεται, θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση όσων παραβίασαν τη διάταξη. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει είτε αυτεπαγγέλτως, ή από καταγγελία, νέα διαδικασία με την οποία θα διαπιστωθεί μη συμμόρφωση και επανάληψη των κυρώσεων», τόνισε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Και πρόσθεσε ότι «η δικαιοδοτική Αρχή θέτει ένα χρονικό πλαίσιο για τον εύλογο χρόνο. Για παράδειγμα, μια μεταφορά μετοχών θα πρέπει να γίνεται με το προβλεπόμενο Δίκαιο για τις επιχειρήσεις. Δεν θα είναι μια ημέρα, δεν θα είναι και δέκα μήνες. Αυτό προβλέπεται από τις γενικές διατάξεις που εφαρμόζονται σε κάθε δικαιοδοτική απόφαση. Θα πρέπει να συμμορφωθούν εντός ευλόγου χρόνου, αλλιώς θα υπάρξει επανάληψη ποινής».

Επίσης, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Θέμα 104,6» διευκρίνισε πως «σε μια έννομη τάξη υπάρχει ιεραρχία πηγών. Είναι αυτονόητο ότι, αφού υπάρχει νόμος αυτός είναι υπέρτερος κάθε κανονιστικής πράξης». Μάλιστα, επανέλαβε ότι «το πλαίσιο το κυρωτικό το επιβάλει η Πολιτεία. Να φροντίσουν αυτοί που έχουν ταχθεί να υπηρετούν το ποδόσφαιρο, να είναι συμβατοί με τους κανόνες. Υπάρχει σθεναρότατη βούληση για εφαρμογή των κανόνων, που φτάνει μέχρι την αποβολή από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις».

«Το συνυποσχετικό θα είναι μνημόνιο διαρκούς συνεργασίας»

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους της UEFA στην Ελβετία και το συνυποσχετικό που θα υπογραφεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία και την ελληνική κυβέρνηση, μέσα στον Φεβρουάριο.

«Υπάρχει πλήρης συναντίληψη UEFA- Ελληνικής Πολιτείας, ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου, γιατί υπάρχει διολίσθηση. H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού και μέσα στον Φεβρουάριο θα υπογραφεί το συνυποσχετικό, με το οποίο θα δεσμεύεται ότι θα υποβάλει έκθεση και προτάσεις για όλα τα ζητήματα του ποδοσφαίρου και η Πολιτεία θα δεσμεύεται να υλοποιήσει τις προτάσεις στο μέρος που την αφορούν και ότι παρέχει πολιτική κάλυψη για ό,τι χρειάζεται να γίνει».

Επί του θέματος ο υπουργός Επικρατείας συμπλήρωσε: «Το συνυποσχετικό θα είναι μνημόνιο διαρκούς συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Θα περιγράφει ότι ίσως και εντός του Μαρτίου η UEFA -και αργότερα η FIFA– θα έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιοργάνωση του ποδοσφαίρου. Θα περιλαμβάνουν όλο το φάσμα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Θα είναι τεχνικές, έως λεπτομερειακές οι προτάσεις. Θα είναι εξαιρετικά τεχνικές και ειδικές για οργανωτικά, βια, χειραγώγηση, διαιτησία». Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «το δικό μας στίγμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναστολή, ή παραχώρηση προς οποιοδήποτε συμφέρον, επιχειρηματικό ή οπαδικό».

«Να υπάρξει ανεξάρτητο σώμα επαγγελματιών διαιτητών»

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει αλλαγή στο πρόσωπο του αρχιδιαιτητή, Μέλο Περέιρα, ο κ. Γεραπετρίτης αρχικά απάντησε ότι «το πρωτεύων δεν είναι το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής της διαιτησίας, αλλά το πώς θα οργανωθεί. Πρέπει να αλλάξουν οι δομές».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «η δική μου τοποθέτηση, όχι της κυβέρνησης, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ανεξάρτητο σώμα επαγγελματιών διαιτητών, που δεν θα πρέπει να έχει καμία εξάρτηση με τις ομάδες. Να υπάρχει απόλυτη αυτοτέλεια του διαιτητικού φορέα. Η διαιτησία να έχει λόγο στο πώς οργανώνονται τα παιχνίδια. Παντού στην Ευρώπη η διαιτησία έχει λόγο στο πώς διαμορφώνονται οι κανόνες του παιχνιδιού».

Ακόμη, επισήμανε πως «δεν είναι στις προθέσεις μας να υπάρξει διακοπή του πρωταθλήματος. Δεν είναι κύρωση αναλογική σε αυτή τη στιγμή» συμληρώνοντας την ίδια στιγμή ότι «στη λύση πάντως για απειλή εξόδου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το είπαμε ρητά στην UEFA και είναι βασική μας τοποθέτηση. O παραβιάζων πληρώνει».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ