Γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε έξι κλάδους της ελληνικής οικονομίας

313

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση αποβλήτων, logistics, φάρμακα, αγροτοδιατροφικός τομέας και τεχνολογικές επιχειρήσεις είναι οι έξι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που προσελκύουν το ενδιαφέρον γερμανικών ομίλων για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα. Ηδη, άλλωστε, οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας το 3% του ΑΕΠ. Το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των Γερμανών για επενδύσεις στην Ελλάδα επιβεβαίωσε χθες ο πρέσβης της Γερμανίας στη χώρα μας Ερνστ Ράιχελ, προβαίνοντας, ωστόσο, και σε κάποιες συστάσεις.

«Η Ελλάδα είναι άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση «Ελληνογερμανική Ημέρα για την Οικονομία και τις Επενδύσεις», ενώ έκανε λόγο για «θαρραλέα διαχείριση της πανδημίας». Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα η υψηλή επαγγελματική κατάρτιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Ο κ. Ράιχελ, πάντως, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι χρειάζεται να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη για αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και έγινε υπό την αιγίδα της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης προανήγγειλε νέο αναπτυξιακό νόμο, αλλά και τρεις νέες στρατηγικές επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος τόνισε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας από το 9,5%, που είναι σήμερα, στο 12% την επόμενη 3ετία και στο 15% μακροπρόθεσμα. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης «αποκάλυψε» ότι στην αναμονή βρίσκονται και άλλες επενδύσεις, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν όταν κλείσει ο κύκλος της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Νίκος Βέττας παρουσίασε μελέτη για τους κλάδους που εμφανίζουν επενδυτική προοπτική στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο της μελέτης βρίσκονται ο αγροτικός τομέας, η βιομηχανία, οι κατασκευές, τα logistics, ο τουρισμός, αλλά και οι επικοινωνίες, κλάδοι που παράγουν το 38,7% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ελληνικής οικονομίας και απασχολούν το 40,9% των εργαζομένων στη χώρα. Πέρα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας (γεωγραφική θέση, φυσικό περιβάλλον, κλίμα, πολιτιστική κληρονομιά) στη μελέτη εντοπίζονται κλάδοι που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις, καθώς σχετίζονται με βασικές αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ανάγκη για επενδύσεις στις ΑΠΕ, σε υλικά και κατασκευές χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης, στα έξυπνα δίκτυα, στη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση. Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν ανάγκες για επενδύσεις στους κλάδους του fintech, αλλά και σε επενδύσεις για εξοπλισμό που υποστηρίζει τις νέες τεχνολογίες, ενώ οι κοινωνικές προκλήσεις γεννούν ανάγκες για επενδύσεις σε τομείς που σχετίζονται με την υγεία, όπως οι βιοεπιστήμες, η βιοπληροφορική.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ