Για μαζικές χρεοκοπίες με νέο lockdown προειδοποιούν οι Γερμανοί εργοδότες

307

Φέτος και τον επόμενο χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμός της Γερμανίας θα είναι ελλειμματικός, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Το σχέδιο, το οποίο θα παρουσιάσει αύριο Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, προβλέπει νέο χρέος ύψους 96,2 δισ. ευρώ για το 2021, ενώ το φετινό ανέρχεται στα 218 δισ. ευρώ. 

Αιτία να μην τηρήσει πιστά η γερμανική κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ τη συνταγματική δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, η οποία ισχύει από το 2016, είναι η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα έσοδα του κράτους από φόρους συρρικνώθηκαν και αυξήθηκαν τα έξοδα για τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας και διασφάλισης των θέσεων εργασίας, όταν πάμπολλοι εργαζόμενοι παρέμεναν ανενεργοί στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, τουλάχιστον όσον αφορά τα έσοδα των κρατικών ταμείων από τους φόρους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle. Και αυτό προβλέπεται να συμβεί παρά το γεγονός ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ενώ φέτος θα περισταλεί 5,8%, το 2021 αναμένεται να αυξηθεί σε ποσοστό 4,4%. Μόνο από το 2022 και μετά το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει «σχεδόν» ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Ωστόσο, για να καταστεί δυνατή η επίτευξη του ισοσκελισμού, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε βάθος τριετίας και μεταξύ αυτών θα μπορούσε να είναι η αύξηση των φόρων ή η μείωση των δημοσίων δαπανών. Πάντως, στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών δεν συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο να διακοπεί για δεύτερη φορά η λειτουργία της γερμανικής οικονομίας. Αλλωστε, οι ενώσεις των εργοδοτών και των επιχειρήσεων της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι, εάν υπάρξει και πάλι lockdown, τότε οι χρεοκοπίες εταιρειών θα είναι μαζικές, όπως μαζικές θα είναι και οι απώλειες θέσεων εργασίας. Κι ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν αποκλείει μέτρα λιτότητας για εξοικονόμηση δαπανών από το 2022, ήδη η κατάσταση του δημοσίου είναι βεβαρημένη και αυτό φαίνεται στις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις 
με τα συνδικάτα. 

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε ο δεύτερος γύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο για τα 2,3 εκατομμύρια υπαλλήλων του γερμανικού δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και τις 200.000 μονίμους.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ