Ανοιχτές από σήμερα και οι εκκλησίες – «Πράσινο φως» για γάμους και βαφτίσεις

385

Μαζί με το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανοίγουν και οι εκκλησίες για τους πιστούς, ενώ επιστρέφουν και τα μυστήρια (γάμοιβαπτίσεις, κλπ.), με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων. Ενδεικτικά, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με ανώτατο όριο τους 50 πιστούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει αποστείλει τη σχετική εγκύκλιο στις μητροπόλεις, ενώ το πρόστιμο για τη μη συμμόρφωση με τα μέτρα παραμένει στα 1.500 ευρώ.
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 το πρωί έως και τα ξημερώματα της Δευτέρας, 25 Ιανουαρίου η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Η νέα αυτή απόφαση προβλέπει τη μερική χαλάρωση των περιορισμών, και επιτρέπει μεταξύ άλλων την παρουσία πιστών στη Θεία Λειτουργία αλλά και την τέλεση μυστηρίων.
Πάντως, παραμένει σε αναστολή σε όλη την επικράτεια «η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας»

Σε περίπτωση τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας, μυστηρίου και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και οι σχετικοί κανόνες περί δημοσίων, υπαίθριων συναθροίσεων.

Έτσι, από σήμερα οι πιστοί τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας θα μπορούν να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία και τις Ιερές Ακολουθίες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην τελευταία αυτή απόφαση δεν γίνεται διαχωρισμός στους ναούς σε κεντρικούς-μητροπολιτικούς και μη, αλλά για τον υπολογισμό των ανθρώπων που μπορούν να παρεβρίσκονται λαμβάνονται υπόψιν μόνον τα τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ , αλλά και την εγκύκλιο που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς όλες της Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος από σήμερα μπορούν να τελούνται και πάλι γάμοι και βαπτίσεις, με την αναλογία των παρεβρισκομένων να είναι η ίδια με αυτή που ισχύει στις Θείες Λειτουργίας (και όχι λιγότερα άτομα, όπως προβλεπόταν σε προηγούμενες ΚΥΑ).

Ειδικότερα για τους γάμους και τις βαπτίσεις η Εκκλησία είχε εκφράσει την θλίψη της για το γεγονός ότι είχαν απαγορευτεί, ενώ τελούνταν κανονικά οι πολιτικοί γάμοι.

Πηγή: ethnos.gr, orthodoxianewsagency

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here