Έτοιμη η υπουργική απόφαση για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ – Σύνταξη ακόμη και με χρέη 30.000 ευρώ

607

Ξεμπλοκάρει, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά 15.000 δυνητικά συνταξιούχους (ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες), οι οποίοι λόγω χρεών δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τον τρόπο άρσης του τραπεζικού απορρήτου και τον έλεγχο των καταθέσεων τους τελευταίους 12 μήνες για πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του νόμου. Ήδη η σχετική ΚΥΑ που ορίζει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την συνταξιοδότηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ βρίσκεται στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για υπογραφή.

«Tην επόμενη κιόλας εβδομάδα βγάζουμε μία νέα υπουργική απόφαση, ανεβάζοντας το πλαφόν των χρεών προς τον ΕΦΚΑ από τις 20.000 στις 30.000, ώστε να μπορεί να είναι κάποιος ασφαλιστικά ενήμερος» δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Από την ερχόμενη εβδομάδα, όσοι έχουν χρέος μέχρι 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ, θα μπορούν να το ρυθμίσουν, να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και να παίρνουν τη σύνταξή τους».

Με την εφαρμογή του νέου νόμου, αυξάνεται το όριο οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες από 20.000 σε 30.000 ευρώ και για τους αγρότες από 6.000 σε 10.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί ο ΕΦΚΑ (στην υπηρεσία αίτησης συνταξιοδότησης θα υπάρξει επιλογή για τους οφειλέτες) κι έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν οφειλές.

Τη δυνατότητα αυτή έχουν αποκλειστικά και μόνο ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, καθώς για τους μισθωτούς δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα. Η ισχύουσα μέχρι πρόσφατα νομοθεσία ανέφερε ότι κάποιος μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί αν είχε χρέη έως 20.000 ευρώ, ποσό το οποίο παρακρατούνταν σε 60 ισόποσες δόσεις από τη σύνταξη.

Με τη νέα διάταξη δίνεται η ευκαιρία και σε άτομα τα οποία είχαν χρέος έως 30.000 ευρώ να κάνουν κανονικά την αίτηση συνταξιοδότησης με δυο προϋποθέσεις:

  • να υπάρχουν τουλάχιστον 20 χρόνια καταβολής εισφορών και
  • να μην είναι συστηματικοί κακοπληρωτές, δηλαδή ελέγχοντας αν πραγματικά οι τραπεζικές τους καταθέσεις είναι τέτοιες που δεν επαρκούν ώστε να καλύψουν το χρέος τους προς τον ΕΦΚΑ.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση τίθεται όριο τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη στις 12.000 ευρώ (και 6.000 ευρώ για αγρότες).

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση, θα μπορούν να λαμβάνουν το 40% της σύνταξης που δικαιούνται μέχρι ποσού οφειλής 20.000 ευρώ. Το υπόλοιπο 60% της σύνταξης θα αποπληρώνει την οφειλή έως ότου αυτή πέσει κάτω από τα 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα γίνεται μια μικρή παρακράτηση για τους επόμενους 60 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι με το προηγούμενο καθεστώς οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι δεν έπαιρναν σύνταξη, έως ότου εξοφλούσαν ολόκληρο το ποσό που υπερέβαινε τα 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές από 20.000- 30.000 ευρώ ανέρχονται σε 109.868 και οφείλουν 2,6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, περίπου 27.000 αγρότες έχουν οφειλές από 6.000- 10.000 ευρώ και το ληξιπρόθεσμο ποσό φτάνει τα 175 εκατ. ευρώ.

Από αυτούς υπολογίζεται ότι περίπου το 10-15% έχει τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθεί, αλλά λόγω οφειλών δεν μπορεί να το κάνει.

Πηγή: insider.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ