Ευρωεκλογές 2024: Νίκησε η αποχή, απώλειες για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος της ελληνικής ακροδεξιάς

86

Ρεκόρ αποχής, σημαντικές απώλειες για τη ΝΔ και ενίσχυση των κομμάτων της ακροδεξιάς αποτυπώνουν τα τελικά (ενσωμάτωση 100%) αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου στη χώρα μας.

Η πρωτιά της ΝΔ παραμένει αδιαμφισβήτητη μεν, αλλά με ρωγμές δε, όπως καταγράφεται από τα αποτελέσματα των Ευρεωεκλογών.

Η ΝΔ έπεσε στο 28,31% και στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «δεν πιάσαμε τον στόχο μας», καθώς παράλληλα χάθηκε μία «γαλάζια» έδρα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς καταλαμβάνει 7.

Ούτε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ με το 14,92% ή το ΠΑΣΟΚ με το 12,79% καρπώθηκαν τις μεγάλες απώλειες του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019.

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 3 έδρες, καταλαμβάνοντας μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες.

Νικητής αυτών των Ευρωεκλογών ήταν η αποχή, καθώς έξι στους 10 ψηφοφόρους δεν εμφανίστηκαν στα εκλογικά τμήματα.

Ενισχυμένα βγήκαν τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, καθώς η Ελληνική Λύση (9,30% – 2 έδρες) διπλασίασε τα ποσοστά της, η Νίκη (4,37% – 1 έδρα) αύξησε τις δυνάμεις της και η Φωνή Λογικής (3,04%) κέρδισε την τελευταία έδρα για τη χώρα στη νέα Ευρωβουλή.

Το ΚΚΕ (9,25%) υποχώρησε στην πέμπτη θέση, πίσω από την Ελληνική Λύση.

Η Πλεύση Ελευθερίας (3,40% – 1 έδρα) εισέρχεται κι αυτή (σ.σ. το άλλο κόμμα είναι η Νίκη) για πρώτη φορά στην Ευρωβουλή.

Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή κ. Δρυμιώτη, η ΝΔ έχασε 800.000 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ 700.000 ψήφους, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 70.000 ψήφους και η Ελληνική Λύση κερδίζει 137.000 ψήφους.

Τα αποτελέσματα στην Επικράτεια (ενσωμάτωση 100%):

Τα αποτελέσματα στις Εκλογικές Περιφέρειες:

Τα αποτελέσματα ανά δήμο:

 Οι πρώτοι ευρωβουλευτές από κάθε κόμμα

Στη μάχη της σταυροδοσίας κυριάρχησε ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, πολύ μπροστά από τους συνυποψηφίους του με τη Νέα Δημοκρατία.

Από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσε ο Κώστας Αρβανίτης, μπροστά από τον Νίκο Φαραντούρη, ενώ από το ΠΑΣΟΚ τους περισσότερους σταυρούς έλαβαν ο Νίκος Παπανδρέου και ο Γιάννης Μανιάτης.

Πηγή: newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ