Ευρωεκλογές 2024: Τι προβλέπει ο νόμος για όσους δεν ψηφίσουν

169

Άνοιξαν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, από τις οποίες θα αναδειχθούν τα 21 μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα, επί συνόλου 720 εδρών.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 07:00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 07:00 το απόγευμα. Τι θα συμβεί όμως σε όσους δεν ψηφίσουν;

Όπως αναφέρεται στον κανονισμό της ΕΕ, η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική σε πέντε κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Κύπρο και Ελλάδα).

Η υποχρέωση ψήφου ισχύει τόσο για τους υπηκόους όσο και για τους εγγεγραμμένους αλλοδαπούς πολίτες της ΕΕ.

Το ηλιακό όριο για το δικαίωμα ψήφου στα περισσότερα κράτη μέλη είναι το 18ο έτος, με εξαίρεση την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Μάλτα, όπου το όριο αυτό είναι τα 16 έτη, και την Ελλάδα, όπου το όριο αυτό είναι τα 17 έτη.

Στην Ελλάδα η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Για όσους όμως, δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ο νόμος επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

Από την υποχρέωση ψήφου εξαιρούνται:

Αυτοί που έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους.
Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των 40, τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.
Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.
Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.
Σημειώνεται, ότι οι πολίτες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα πρέπει να φέρουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Πηγή: aftodioikisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ