Η εντυπωσιακή Villa Charissa και η βράβευση της Έλλης Αλεξίου

61

Το έργο Villa Charissa διακρίθηκε στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2020 λαμβάνοντας τον έπαινο «Καλύτερου Πρώτου Έργου νέου Αρχιτέκτονα», ενώ παράλληλα συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους φιναλίστ για το «Βραβείο Συναδέλφων». Ο σχεδιασμός του εκπονήθηκε από την Έλλη Αλεξίου, συνιδρυτή του αρχιτεκτονικούγραφείου AKIDA studio.

Η τελετή απονομής έλαβε χώρα στις 14 Ιουλίου στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη μια διοργάνωση του ανεξάρτητου φορέα σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa.

Η κριτική επιτροπή των φετινών βραβείων κλήθηκε να αξιολογήσει συνολικά εκατόν ενενήντα μία συμμετοχές. Τα τρία μέλη που την αποτέλεσαν είναι οι διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες: Valerio Olgiati, αρχιτέκτων, Flims  (Ελβετία), Oliver Thill, αρχιτέκτων- διευθυντής, Atelier Kempe Thill (Ρότερνταμ – Ολλανδία), Emilio Tuñón, αρχιτέκτων- διευθυντής, Tuñón Arquitectos, πρόεδρος, Σχολή Αρχιτεκτόνων, (Πολυτεχνείο Μαδρίτης – Ισπανία).

Ο σχεδιασμός του έργου

Η Villa Charissa ταιριάζει αρμονικά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης και με την ιδιομορφία του τοπίου. Ο σχεδιασμός της μάλιστα, που αποτελεί μέρος του πολυβραβευμένου Boutique Hotel Aenaon Villas προτείνει μια σύγχρονη εκδοχή υποσκαφής κατοικίας.

Η κατοικία βρίσκεται στην Καλντέρα και η θέα της είναι εκπληκτική. Μπορεί κανείς να δει το ξακουστό ηφαίστειο και να αγναντέψει το Αιγαίο. Ο υπαίθριος χώρος της ξεκινά από το σημείο που βρίσκεται μια λευκή αυλόπορτα. Ανάμεσα στις χτιστές διαμορφώσεις της κολυμβητικής δεξαμενής και του καθιστικού οριοθετείται η είσοδος του εσωτερικού χώρου.

Η είσοδος έχει σχεδιαστεί με τη λογική σήραγγας, έχει αρκετό βάθος και έναν ημιυπαίθριο χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Η κατασκευή της προέκυψε από τη γεφύρωση δυο επίπεδων επιφανειών. Η πρώτη, ελαφρώς κεκλιμένη, ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους, ενώ η δεύτερη πλαισιώνει την κεντρική είσοδο του εσωτερικού της κατοικίας.

Η περιήγηση στο εσωτερικό της Villa Charissa ξεκινά με τον χώρο διημέρευσης ενώ συνεχίζεται πιο βαθιά και υποβαθμισμένα με το υπνοδωμάτιοκαι το μπάνιο.

Κεντροβαρικά τοποθετημένο στην κατοικία βρίσκεται ένα εσωτερικό αίθριο όπου έχει φυτευτεί μία ελιά.

Ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί ο φωταγωγός του μπάνιο και το αίθριο δίνει πρόσθετες πηγές φυσικού φωτισμού και αερισμού ενώ παράλληλα επιτρέπει την επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον.

Τη ρευστή φόρμα του χώρου αναδεικνύει ο τεχνητός γενικός και διακοσμητικός φωτισμός ο οποίος συγχρόνως καλύπτει τις ανάγκες του επισκέπτη παρέχοντας ποικίλα σενάρια φωτισμού. Η μελέτη φωτισμού επιμελήθηκε από την Lighting Designer Μαρία-Χριστίνα Αλεξίου.

Η ένταξη της Villa Charissa στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο ολοκληρώνεται με τη διαμόρφωση ενός βραχόκηπου στο δώμα της κατοικίας. Εκεί μπορούν να φυτευτούν αρωματικοί θάμνοι και κάκτοι ανθεκτικοί στο τοπικό κλίμα.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here