Λιτόχωρο: Το «σκαλοπάτι» για το βουνό των θεών

88

Όσοι το έχουν επισκεφτεί, συμφωνούν πως διαθέτει μία… θεϊκή ομορφιά. Και μάλλον δεν είναι τυχαίο, αφού το Λιτόχωρο είναι η κωμόπολη που βρίσκεται στη «σκιά» του βουνού των θεών, τον Όλυμπο. Και η χάρη της ομορφιάς του έχει φτάσει μέχρι και το CNN Travel που πέρυσι το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 17 ομορφότερα ελληνικά χωριά.

Το Λιτόχωρο, λοιπόν, είναι χτισμένο στους πρόποδες του «ιερού» βουνού των 12 Θεών του Ολύμπου. Και αγέρωχο ορθώνει το ανάστημα του εκεί στις πλαγιές του Μύτικα, της υψηλότερης κορυφής του Ολύμπου. Γι’ αυτό και πολλοί το χαρακτηρίζουν ως και το «σκαλοπάτι» που σε οδηγεί στο βουνό των Θεών.

Είναι χτισμένο στη χαράδρα του ποταμού Ενιπέα κι αποτελεί δημοφιλή προορισμό όλων των εποχών. Σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής αλλά και κάποια νεοκλασικά, λιθόστρωτα σοκάκια, πέτρινες κρήνες και φυσικά η επιβλητική σκιά του Ολύμπου συνθέτουν το εκθαμβωτικό ψηφιδωτό της περιοχής.

Η γραφική αυτή κωμόπολη είναι συνυφασμένη με τις εξερευνήσεις του βουνού των Θεών, καθώς αποτελεί μία από τις συνηθέστερες αφετηρίες για εκδρομές στον Όλυμπο. Αν βρεθείτε στο Λιτόχωρο μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα, μία εντυπωσιακή διαδρομή με αφετηρία τους Μύλους.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here