Μέτρα για τους πληγέντες: Στο Στρασβούργο την Τρίτη ο Μητσοτάκης για συνάντηση με την φον ντερ Λάιεν

562

Στη Λάρισα βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και ανακοίνωσε το πρώτο «πακέτο» που είπε ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει έκτακτη ενίσχυση από την ΕΕ.

Μαζί του ήταν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης και η Σοφία Ζαχαράκη υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε σημειώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά των πλημμυρών.

Όπως είπε στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας Υγείας.

«Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα θα στηρίξουμε τους πολίτες που επλήγησαν. Σε πρώτη φάση θα αποζημιωθούν η οικοσυσκευή και στη συνέχεια οι υπόλοιπες ανάγκες.

Ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τις ζημιές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Θέλουμε να παραμείνουν στον τόπο τους και θα είμαστε μαζί τους για να τους στηρίξουμε», ανέφερε.

«Η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι θα ζητήσει έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς η Ελλάδα δοκιμάστηκε σκληρά από την κλιματική αλλαγή, και ότι έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Στρασβούργο την Τρίτη για να συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει αντοχές και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επενδυτική βαθμίδα.

Τέλος είπε ότι θα βρεθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, όπου δεν θα κρύψει τίποτα και δεν θα μηδενίσει τίποτα.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Τριαντόπουλος που είπε ότι αύριο ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυτοψίες για της ζημιές.

Αναλυτικά τα μέτρα για τους πληγέντες

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός:

  • Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr, μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες.
  • Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, θα ανέρχεται σε έως 10.000 ευρώ.
  • Η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές και τις πρώτες επιδιορθώσεις των ζημιών στα σπίτια θα φτάσει τις 6.600 ευρώ.
  • Η στεγαστική συνδρομή θα καλύψει το 80% της ανακατασκευής των ακινήτων.
  • Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, τα ποσά που θα δοθούν θα καλύπτουν έως το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει και τις κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αντίστοιχο πλαίσιο θα ανακοινωθεί από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ.
  • Σε κατοίκους της περιοχής των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (κρίθηκαν «κίτρινα» ή «κόκκινα») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης, το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ.
  • Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς και οι πλειστηριασμοί, για τους επόμενους έξι μήνες. Δίδεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ σε ισχύ θα τεθεί και το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Στους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, θα δοθεί επιδότηση ύψους 534 ευρώ.

Ο κ Αυγενάκης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε ότι οι πρώτες ανάγκες για τις ζωοτροφές θα καλυφθούν άμεσα και ότι ο ΕΛΓΑ θα κινηθεί ταχύτατα για τις αποζημιώσεις.

Η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία που ανακοινώθηκαν λεπτομερώς και από το υπουργείο Υγείας.

Συνέστησε στους πολίτες να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό, ενώ ενημέρωσε ότι θα γίνει καύση και υγειονομική ταφή για τα νεκρά ζώα.

Σε μια εβδομάδα περίπου, μετά την αποστράγγιση των υδάτων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα έντομα.

Όλες οι δηλώσεις

Πηγή: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ