Μητσοτάκης στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης στο Κάιρο: Η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι

367

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης στο Κάιρο, που πραγματοποιείται με αφορμή τον πόλεμο στο Ισραήλ και την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Κατά την ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία. Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Στον πόλεμο, υπάρχουν όρια στο κακό που μπορείς να προκαλέσεις. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Δεν είναι οι Παλαιστίνιοι”.

Στη συνέχεια επισήμανε τον σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης και πως οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν, ενώ καλωσόρισε το άνοιγμα της Ράφα. “Θα συνεισφέρουμε σε κάθε προσπάθεια για ειρήνευση και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το μέλλον στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με λύση δύο κρατών. Καμία στρατιωτική επέμβαση, δεν μπορεί να υποκαταστήσει πολιτική λύση”.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

“Είναι μια κρίσιμη περίοδος για την περιοχή μας και πρέπει να καταδικάσουμε όλοι την τρομοκρατία και τις απώλειες αμάχων τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Διάσκεψη για την Ειρήνη στο Κάιρο.

Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δυο πλευρές και έχουμε δολοφονίες αμάχων στα σπίτια τους στο Ισραήλ αλλά και τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί.

Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Θέλω όμως επίσης να τονίσω, είπε ο πρωθυπουργός, ότι η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από το δίκαιο του πολέμου. Όλα τα παραπάνω υφίστανται για να διασφαλίσουν ότι όταν διεξάγεται πόλεμος πρέπει να υπάρχουν όρια.

Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και έχει προκαλέσει ανείπωτο πόνο τόσο στους ισραηλινούς όσο και στους παλαιστίνιους και πρέπει να πληρώσει.

Δεν εκπροσωπεί τους παλαιστίνιους να μην τα συγχέουμε. Δεν αξίζει στους παλαιστίνιους αυτό. Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς μίλησε γενναία από την πρώτη στιγμή κατά της βίας. Η παρούσα κατάσταση προκαλεί δικαίως ανησυχίες για κλιμάκωση στην περιοχή. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είπε ο πρωθυπουργός κουβαλούν μεγάλο φορτίο και ανησυχούν για την πιθανότητα εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας. Η κυβέρνηση της Ελλάδας στέκεται στο πλευρό τους. Η κλιμάκωση της μάχης και της κατάστασης θα έχει ευρείες συνέπειες για όλη την περιοχή. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το κόστος των ανθρώπινων ζωών. Οι σκέψεις μας πρέπει να είναι με τα θύματα και πως επιδρούν αυτές οι επιθέσεις στην ψυχολογία τους τόσο στους ισραηλινούς όσο και στους παλαιστίνιους. Οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και πρέπει να διασφαλιστεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη μαζί με τους εταίρους της στην ΕΕ να συμβάλλουν σε οποιαδήποτε ειρηνευτική προσπάθεια και ως γειτονική χώρα μπορούμε να συμβάλλουμε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα ήθελα να καλωσορίσω την ανακοίνωση για την δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου. Το μέλλον που θέλουμε για αυτή την περιοχή, το μέλλον μίας βιώσιμης ειρήνης και σταθερότητας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάσει των δύο κρατών.

Καμία στρατιωτική επιχείρηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει μα βιώσιμη ειρηνευτική λύση”.

Δύσκολη η συμφωνία για κοινή θέση

Η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης που διεξάγεται στο Κάιρο, θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Ωστόσο, οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος, αναμένεται ότι δύσκολα θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς.

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη, εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.

Η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά κι άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης έχει μειώσει τις προσδοκίες από αναφερόμενη διάσκεψη που οργανώθηκε βιαστικά.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Η Διάσκεψη άρχισε στις 12 το μεσημέρι, ενώ προηγήθηκε η οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών.

 

Πηγή: newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ