Μονή Βατοπαιδίου για τη λιτανεία στο Άγιο Όρος: Ουδείς εξετέθη σε υγειονομικό κίνδυνο

23

Η Μονή Βατοπαιδίου με ανακοίνωσή της για την λιτανεία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη παρασκευή στο Άγιο Όρος αναφέρει ότι κανείς δεν τέθηκε σε υγειονομικό κίνδυνο. Μάλιστα η Ιερά Μονή διευκρινίζει πως ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και πρόβαλλε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA από λιτανεία που τελέστηκε για τον κορονοϊό στο Άγιο Όρος, οι ιερείς φαινόντουσαν να μην φορούν μάσκα και να υπάρχει συνωστισμός. 

Παράλληλα ο τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε πως επικοινώνησε με τους ιερείς από τη Μονή, οι οποίοι φέρεται να απάντησαν πως με αυτόν τον τρόπο έπρεπε να γίνει η λιτανεία.

Η Ιερά Μονή, σήμερα, εξέδωσε ανακοίνωση για να δώσει διευκρινίσεις, αναφέροντας:

1. Ήταν απόφαση της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους να τελεσθή λιτάνευση και δέηση στην Υπεραγία Θεοτόκο, από όλες τις Μονές και Σκήτες, προκειμένου να λυτρώσει το ανθρώπινο γένος από την φοβερά ενσκήψασα απειλή και όχι αυθαίρετος πρωτοβουλία της Μονής.

2. Στην καθ’ ημάς Ιερά Μονή ελήφθησαν και λαμβάνονται εκ περισσού όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για πρόληψη από τον covid-19, τα οποία υπεδείχθησαν από τις υγειονομικές αρχές, ήτοι:

α. Η Μονή παρέμεινε κλειστή καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας.

β. Το θερινό διάστημα κατά το οποίο σταμάτησε η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdown) η Μονή δεχόταν ελάχιστους επισκέπτες για συγκεκριμένες εργασίες οι οποίοι υποχρεώθηκαν να έχουν κάνει προηγουμένως εξετάσεις για τον κορονοϊό και μόνο με τη βεβαίωση αυτή μπορούσαν να εισέλθουν.

γ. Κατά το δεύτερο κύμα πανδημίας η Μονή παραμένει κλειστή, η φιλοξενία με εντολή της Ιεράς Κοινότητος έχει παύσει, τα άτομα που βρίσκονται εντός μονής, πατέρες και οι ελάχιστοι εργαζόμενοι λαϊκοί έχουν όλοι ελεχθεί με τεστ του covid-19 ώστε δεν υφίσταται λόγος μετάδοσης του κορονοϊού μεταξύ των. Η Μονή έχει προμηθευτεί και ενεργεί τα αντίστοιχα τεστ, καθώς στην Μονή μονάζει ιατρός γνώστης του αντικειμένου.

δ. Λαμβάνονται συνεχώς και σχολαστικά όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού.

3. Η συγκεκριμένη λιτάνευση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά εντός του περιβόλου της Μονής, δηλαδή στους χώρους στους οποίους κινούνται και εγκαταβιούν οι πατέρες της αδελφότητος.

4. Κατά τη λιτάνευση οι συμμετέχοντες είναι ιεροψάλτες οι οποίοι διαιρούνται σε δύο χορούς (χορωδίες) οι οποίες ψάλλουν εναλλάξ και αντιφωνικά. Κατά την τέλεση της λιτάνευσης και της ψαλμωδίας ο ιερεύς και οι ψάλτες είναι αδύνατον να τελέσουν τα καθήκοντά τους φορώντες προστατευτικό προσωπείο (μάσκα). Ακόμη και στους ενοριακούς ναούς ο ιερεύς και οι ιεροψάλτες τελούν τα καθήκοντά τους άνευ τούτου.

Ως εκ τούτων εκ της λιτανεύσεως ουδείς εκ των παρισταμένων εξετέθη σε υγειονομικό κίνδυνο από την μετάδοση του covid-19 και κάθε προσπάθεια ανάδειξης τέτοιας ειδήσεως είναι ατυχής διασπείρουσα ψευδείς εντυπώσεις.

Παρακαλούμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να δημοσιευθεί η παραπάνω ανακοίνωση και να αναφερθεί στις τηλεοπτικές εκπομπές οι οποίες παρουσίασαν λανθασμένα στοιχεία.

Ωστόσο σημειώνουμε ότι κανείς, όπως ελέχθη από τα μέσα που παρουσίασαν το θέμα, δεν μας ρώτησε για να δώσουμε απαντήσεις.

Παραμένομε προσευχόμενοι καθημερινά προκειμένου ο Θεός να μας βοηθήσει να ξεπεράσομε την πανδημία».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here