Πότε και πώς καταβάλλονται 4 νέα επιδόματα – Τι αλλάζει στο ΚΕΑ

404
Δείτε -αναλυτικά- το χρονοδιάγραμμα καταβολής 4 επιδομάτων και ενισχύσεων για το προσεχές διάστημα, καθώς και τις αλλαγές στο πλαίσιο χορήγησής τους.

1) Επίδομα Παιδιού (Δ’ δόση)

Μεταξύ 25 – 27 Σεπτεμβρίου αναμένεται η πληρωμή της 4ης δόσης του επιδόματος παιδιού 2018, η οποία θα αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Όπώς τονίζει ο ΟΠΕΚΑ, οι δικαιούχοι οφείλουν να έχουν εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση και να έχουν υποβάλλει αίτηση Α21 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σημειώστε ότι, ο Οργανισμός έχει θέσει σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ, μέσω της οποίας οι ωφελούμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την εκκαθάριση της αίτησης τους και το ύψος του ποσού που πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους

2) Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων (360 ευρώ)

Επεκτείνεται το επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα (ύψους 360 ευρώ), έτσι ώστε να ”καλύπτει” και τους οφειλέτες (κυρίως) του πρώην ΟΑΕΕ.

Όσοι δεν είναι σε θέση να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών, θα λαμβάνουν το επίδομα των 360 ευρώ. Το μέτρο αφορά και αγρότες του πρ. ΟΓΑ που οφείλουν πάνω από 4.000 ευρώ.

Προϋποθέσεις χορήγησης:

  1. Ηλικία 67 ετών
  2. Διαμονή νόμιμη και μόνιμη στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν την υποβολή της αίτησης (τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής συνολικά για το πλήρες ποσό)
  3. Ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 4.320 ευρώ ή οικογενειακό έως 8.640 ευρώ
  4. Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη μεγαλύτερη από 360 ευρώ

3) Υποχρεωτική για όλους τους δικαιούχους ΚΕΑ η εγγραφή στον ΟΑΕΔ

Η «σύνδεση» ΟΑΕΔ και ΚΕΑ ισχύει τυπικά από της 1η Αυγούστου

Σημειώστε, ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπ. Εργασίας, από 1η Νοεμβρίου και κάθε 6μηνο οι δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για να το λάβουν.

Δείτε τις υποχρεώσεις των δικαιούχων του ΚΕΑ αναλυτικά:

  1. Υποβάλλουν Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος κάθε έτος
  2. Συναινούν στη χρήση της βάσης δεδομένων της ΓΓΠΣ, καθώς και στο σύνολο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, για την επιβεβαίωση των στοιχείων όλων των μελών του νοικοκυριού
  3. Από τις 01/08/2018 εφόσον δύνανται να εργαστούν υποχρεούνται να εγγράφονται, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ
  4. Οι δικαιούχοι ενήλικες έως 45 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση υποχρεούνται, κατόπιν σχετικής ειδοποίησης, είτε να συμμετάσχουν στις εξετάσεις απόκτησης απολυτηρίου δημοτικού σχολείου είτε να εγγραφούν σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ή στα παραρτήματα αυτών
  5. ”Ξεκλειδώνει” η ηλεκτρονική διασύνδεση των δύο φορέων, με την -αρχική- δέσμευση το 10% των δικαιούχων του επιδόματος να μπορούν να μετάσχουν σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ

4) Προνοιακά επιδόματα (Ιουλίου – Αυγούστου)

Καταβάλλονται το προσεχές διάστημα από τους ΟΤΑ, τα προνοιακά επιδόματα Ιουλίου – Αυγούστου μετά και την εγκριτική απόφαση του υπ. Εσωτερικών.

Σημειώστε ότι, από τις 23/7/2018, η πιλοτική διαδικασία έχει επεκταθεί, έτσι ώστε να ενταχθούν Άτομα με Αναπηρία.

Πηγή: workenter.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here