Βρούτσης: Το ισχυρό «κύμα» απολύσεων συγκρατήθηκε – Τα μέτρα θα ενισχυθούν και θα συνεχιστούν

6

Δίχτυ προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, επικαλούμενος το θετικό ισοζύγιο στην «Εργάνη» τον Αύγουστο.

Τόνισε πως τα μέτρα συγκράτησαν το ισχυρό «κύμα» των απολύσεων, που έπληξε άλλες χώρες. «Απέναντι στις  πιέσεις που δέχεται η αγορά εργασίας από την ύφεση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, ενισχύοντας την αγορά εργασίας με σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία και διευκολύνσεις ως προς τον τρόπο παροχής της εργασίας» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας σε γραπτή δήλωσή του.

«Μέτρα, όπως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, οι άδειες ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ“, η κάλυψη μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικών εισφορών) σε πληττόμενους κλάδους, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην πλήρη απασχόληση, η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, η μείωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τους εποχικά εργαζόμενους και τα νέα δυναμικά προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για ενίσχυση της απασχόλησης, λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους τη δύσκολη αυτή περίοδο. Η παραπάνω δέσμη μέτρων θα ενισχυθεί, θα διευρυνθεί και θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η αύξηση της ανεργίας το μήνα Ιούνιο 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο 18,3 %, “επιστρέφει” την αγορά εργασίας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 (18,4%), ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας, που είχε ήδη ξεκινήσει, “φρέναρε”, λόγω του παρατεταμένου lockdown και της καθυστερημένης έναρξης της τουριστικής περιόδου στη χώρα. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση της ανεργίας αναμένεται να επανέλθει το 2021 με την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Για το μήνα Αύγουστο, το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +4.342 θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στο 51,23%.

Η «ΕΡΓΑΝΗ» του Αυγούστου 2020 ΕΔΩ

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here