Η αναστολή συμβάσεων φρέναρε την ανεργία

308

Ως ασπίδα προστασίας των εργαζομένων από την ανεργία, τουλάχιστον αυτή που στατιστικά μετρούν Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ενωση, λειτούργησαν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και εξακολουθεί να εφαρμόζει μέχρι σήμερα. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τις αναστολές συμβάσεων και την επιδότηση των εργαζομένων με 534 ευρώ τον μήνα, που συνεχίζονται για πάνω από 160.000 δικαιούχους και καθιστούν τη χώρα μας μία από τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες προστάτευσαν περισσότερο τις θέσεις εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Αυτό είναι άλλωστε το συμπέρασμα πειραματικής έρευνας της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που αφορά το διάστημα που η αγορά εργασίας δοκιμάστηκε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση από τα περιοριστικά μέτρα (lockdowns) για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Αναλυτικά, σύμφωνα με αυτήν, το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα που έχασαν την απασχόλησή τους το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν χαμηλότερο από το 2%, ενώ στην Ισπανία ήταν υψηλότερο από 6,5% και στην Ιταλία μεταξύ 3,5% και 5%. Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. οι απώλειες των θέσεων απασχόλησης κυμάνθηκαν από 2% έως 3,5%.

Η καλή επίδοση της Ελλάδας στην προστασία των θέσεων εργασίας καταγράφηκε, βέβαια, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου των αναστολών και της μείωσης των ωρών εργασίας για πάνω από το ένα τέταρτο των Ελλήνων εργαζομένων. Οπως και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., οι χαμηλόμισθοι στην Ελλάδα είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους το δεύτερο τρίμηνο, ο οποίος ήταν τριπλάσιος σε σύγκριση με τους υψηλόμισθους.

Αύριο Πέμπτη, περισσότεροι από 160.000 εργαζόμενοι παίρνουν σειρά στις πληρωμές για την ειδική αποζημίωση και τη συμμετοχή τους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία». Δαπάνη ύψους 68,7 εκατ. ευρώ για 158.364 δικαιούχους, που αφορούν αναλυτικά:

α) Αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, 116.860 άτομα θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 58 εκατ. ευρώ.

β) Ενταξη στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» για τον μήνα Σεπτέμβριο. Αφορά 41.504 εργαζομένους, οι οποίοι συνολικά θα λάβουν 10,6 εκατ. ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού κατ’ αναλογίαν ημέρας –δηλαδή 18 ευρώ ανά ημέρα αναστολής και έως 534 ευρώ ανά μήνα– είναι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού και εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία.

Με άλλη απόφαση, την αποζημίωση των 534 ευρώ θα λάβουν, επίσης την Πέμπτη, 1.832 εργαζόμενοι μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων καθώς εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ύψους 843.474 ευρώ. Πρόκειται για εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων.

Εν τω μεταξύ, τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στα μέτρα στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών περιλαμβάνει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ύψους 534 ευρώ ανά μήνα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. 

Οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ