Η Ελλάδα ζητά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία – Επιστολές Δένδια σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία

346

Συνεχίζει το διπλωματικό μπαράζ η Αθήνα με τον Νίκο Δένδια να ζητά από τους ομολόγους τους σε Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία να ασκήσουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, σε συνέχεια της παρέμβασης του πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή σύνοδο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Υπό το πρίσμα αυτό αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Η Ελλάδα ζητεί να ανασταλεί η τελωνειακή σύνδεση ΕΕ – Τουρκίας

Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό πως η Ελλάδα ζητά επίσης να ανασταλεί η τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι προκλητικές ενέργειες και η επιθετική ρητορική από την Άγκυρα συνεχίζονται.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι, ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Η Ελλάδα επιδίδεται σε μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών για την καταγγελία της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, ως απάντηση στην κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων ημερών.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης, καθώς το Oruc Reis έχει σπάσει το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων, τα οποία αποτελούν  δυνητικό δικαίωμα της Ελλάδας. Έχει εκδώσει τρεις νέες Navtex για ασκήσεις σήμερα και βγάζει στο Αιγαίο τον στόλο του.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ