Οι φορολογικές ελαφρύνσεις με μια ματιά

354

Με τις διατάξεις των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, καθώς και με σειρά σχετικών υπουργικών αποφάσεων και δελτίων Τύπου των αρμόδιων υπουργείων, ορίστηκαν τα ακόλουθα φορολογικά μέτρα για την ελάφρυνση των φορολογουμένων λόγω του COVID-19:

• Αναστολή πληρωμής οφειλών επιχειρήσεων. Αναστέλλονται έως τις 31 Αυγούστου 2020, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, οι κάτωθι πληρωμές:

– Η καταβολή ΦΠΑ και η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ.

– Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ ή στα ελεγκτικά κέντρα.

– Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Tα ανωτέρω μέτρα αφορούν τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών αριθμών δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία. Η σχετική λίστα με τους ΚΑΔ που πλήττονται, όπως ορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, είναι δυναμική και υπόκειται σε μεταβολές. Τα μέτρα αφορούν οφειλές που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και 30/04/2020.

• Χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Εξετάζεται η υλοποίηση διευρυμένου πλαισίου χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν. Επιπλέον, αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) που οφείλονται στις ελληνικές τράπεζες μέχρι τουλάχιστον τις 30/09/2020, για τις πληγείσες επιχειρήσεις. Οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά.

• Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής τους δραστηριότητας, αναβάλλονται έως 31/08/2020 όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες είναι πληρωτέες έως τις 30/4/2020. Επίσης, αναστέλλεται η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

• Μέτρα για επιχειρήσεις – εργοδότες. Αναστέλλεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται. Επιπλέον, αναστέλλεται η καταβολή ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις 3 μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

• Μείωση συντελεστή ΦΠΑ για είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας. Μειώνεται στο 6% (από 24%,) ο ΦΠΑ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους 2020, σε προϊόντα όπως μάσκες και γάντια, αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια, σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, αιθυλική αλκοόλη, εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για την παραγωγή αντισηπτικών.

• Μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας. Για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους, θα καταβάλλεται για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού τους ακινήτου. Ομοίως, θα καταβάλλεται από τους εργαζομένους των ως άνω επιχειρήσεων, των οποίων αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας, το 60% του ενοικίου τους για την πρώτη κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες των ως άνω ακινήτων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών για 4 μήνες των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

• Επιτάχυνση επιστροφών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η φορολογική διοίκηση προχωρεί σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.

• ΕΝΦΙΑ 2020. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

• Παρατάσεις προθεσμιών για ΜΥΦ και δηλώσεις συμφωνητικών μίσθωσης.

– Η προθεσμία υποβολής των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων (MΥΦ) του έτους 2019 παρατείνεται έως την 30ή Ιουνίου 2020, ενώ η προθεσμία για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών παρατείνεται έως την 31η Ιουλίου 2020.

– Η προθεσμία υποβολής των «Δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας», με ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης ή ημερομηνία τροποποίησής της από 01/02/2020 έως 30/04/2020, παρατείνεται έως την 30ή Ιουνίου 2020.

– Η προθεσμία αρχικών «Δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής», με ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από 01/02/2020 έως 31/05/2020, ή αρχικών ακυρωτικών «Δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής» με ημερομηνία ακύρωσης της διαμονής από 01/02/2020 έως 31/05/2020, παρατείνεται έως την 30ή Ιουνίου 2020.

* Η κ. Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνη του φορολογικού τμήματος της ASnetwork (www.asnetwork.gr). 

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ