Η Τουρκία επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για το επεισόδιο με το αεροσκάφος με τον Δένδια

299

Ευθύνες στην Ελλάδα επιρρίπτει η Άγκυρα για την καθυστέρηση του αεροσκάφους του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης στις τουρκικές αρχές.

Η ανακοίνωση:

«Ζητήθηκε άδεια πτήσης από τον εναέριο χώρο μας για να μεταφέρει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Ιράκ στις 14 Οκτωβρίου και η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε εγκαίρως για την έγκριση αυτής της άδειας.

Όταν το αεροπλάνο παρουσίασε βλάβη στο Ιράκ, η ελληνική πλευρά διέθεσε ένα δεύτερο αεροπλάνο για την πτήση του κ. Δένδια. Λόγω περιορισμένου χρόνου, οι ελληνικ΄πες Αρχές ενημερώθηκαν χωρίς καθυστέρηση ότι το εν λόγω αεροπλάνο μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό άδειας πτήσης.

Οι ειδήσεις που υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο του υπουργού Δένδια περίμενε πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο μας είναι σκόπιμα αποπλανητικές και δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

Το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει το απαραίτητο σχέδιο πτήσης. Τα σχέδια πτήσεων διαβιβάζονται μέσω του συστήματος Eurocontrol. Επιβεβαιώθηκε και από το σύστημα αυτό ότι το σχέδιο δεν διαβιβάστηκε.

Όταν ο αεροσκάφος που μετέφερε τον κ. Δένδια μπήκε στον εναέριο χώρο μας, το σχέδιο ζητήθηκε επειγόντως από τις ιρακινές αρχές και μετά την παραλαβή του σχεδίου, η πτήση πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια.

Φυσικά, δεν είναι δυνατόν τα αεροσκάφη να πετάνε χωρίς σχέδιο πτήσης. Και σε αυτή την περίσταση, ήταν απαραίτητο να τηρηθεί το τυπικό κατά γράμμα για την ασφάλεια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών πρώτα από όλα. Κι οι Έλληνες συνομιλητές μας ενημερώθηκαν για το θέμα».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ