Ειδική υπηρεσία με 15 μηχανικούς λογισμικού δημιουργείται για το gov.gr

379

«Χρειαζόμαστε ανθρώπους. Γιατί όλα αυτά τα βράδια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του lockdown, που έβγαιναν οι υπηρεσίες στις 00.00 και στη 01.00 από τους μηχανικούς, τους ψάχναμε στις διάφορες δομές του Δημοσίου», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας για το σχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί σε διάστημα δύο μηνών (φωτ. Shutterstock).

Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου μέσω της πλατφόρμας gov.gr έφερε στην επιφάνεια δύο, ενδεχομένως, άγνωστες πτυχές, όπως αναφέρουν όσοι παρακολουθούν από κοντά το εν λόγω εγχείρημα. Αφενός το γεγονός ότι στο Δημόσιο η… δημιουργικότητα και το ταλέντο δεν έχουν χαθεί και αφετέρου ότι το κράτος έχει ανάγκη από περισσότερα καταρτισμένα στελέχη, προκειμένου η ψηφιακή μετάβαση να στεφθεί με επιτυχία. Αυτός είναι, μεταξύ άλλων, ο σκοπός του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τίτλο «Eπιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», το οποίο προβλέπει τη δημιουργία υπηρεσίας συντονισμού της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr. 

«Το gov.gr όταν ξεκίνησε είχε 501 υπηρεσίες. […] Σήμερα τρεις μήνες μετά οι υπηρεσίες είναι 569, έχουν προστεθεί 68 νέες υπηρεσίες. Χρειάζεται μία νέα διεύθυνση, μία νέα δομή για να μπορέσει να συντονίσει όλα τα υπουργεία γιατί είναι και μία αλλαγή φιλοσοφίας», ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης. Οι διατάξεις προβλέπουν τη δημιουργία 45 οργανικών θέσεων στο υπουργείο, όπως και τη δημιουργία 15 θέσεων εμπειρογνωμόνων πληροφορικής με τριετή θητεία. Οι τελευταίοι αποτελούν μηχανικούς πληροφορικής υψηλών προδιαγραφών που θα προσληφθούν από την «ελεύθερη αγορά» μέσω των διαδικασιών ΑΣΕΠ. «Χρειαζόμαστε ανθρώπους και πρέπει να μπορέσουμε να τους φέρουμε κοντά μας. Γιατί όλα αυτά τα βράδια ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του lockdown, όπου έβγαιναν οι υπηρεσίες στις 00.00 και στη 1 τη νύχτα από τους μηχανικούς, τους ψάχναμε στις διάφορες δομές του Δημοσίου.

Και εκεί δεν κοιτάξαμε ποτέ τι ψηφίζει κανείς, δεν κοιτάξαμε ποτέ τι πιστεύει κανείς, κοιτάξαμε να δούμε εάν ξέρει κώδικα και νομοθεσία» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας για το σχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί σε διάστημα δύο μηνών. Ας σημειωθεί ότι στο gov.gr, όπως αναφέρουν πηγές, έχουν ως πρότυπο την αντίστοιχη βρετανική πλατφόρμα gov.uk που διαθέτει προσωπικό 600 ατόμων.

Νέες ρυθμίσεις

Ορισμένες ακόμη από τις βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπουν ακόμη την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής μέσω της αύξησης του ποσοστού της επιχορήγησης (cash rebate) του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) από το 35% στο 40% επί της αξίας των συνολικών επιλέξιμων δαπανών και της απλοποίησης γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Καταργείται και μία χρόνια παθογένεια, μία «διαδικασία για την οποία δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης στην πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή. Ο λόγος για τις ατελείωτες ουρές στις οποίες έπρεπε να περιμένουν χιλιάδες οικογένειες με παιδιά που υποβάλλονται τακτικά σε λογοθεραπεία ή εργοθεραπεία, προκειμένου να αποζημιωθούν για τις δαπάνες που καταβάλλουν στους θεραπευτές. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου, για την αποζημίωση ειδικών και ατομικών αιτημάτων παροχής υπηρεσιών υγείας, η αίτηση και η υποβολή των εγγράφων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ