Καιρίδης: Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δοκιμάζει τις ευρωπαϊκές αξίες

314

Στις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Δημήτρης Καιρίδης κατά τη Διάσκεψη Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC), οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Καιρίδης, απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Heiko Maas, αναφέρθηκε επιπρόσθετα στο ευρύτερο πρόβλημα «Τουρκία» που αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της, εστιάζοντας σε πέντε βασικά σημεία:

  1. Στη σοβαρή οπισθοχώρηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στο εσωτερικό της Τουρκίας,
  2. Στη χρήση μιας εξαιρετικά επιθετικής ρητορικής σε βάρος των γειτόνων της, που θυμίζει την Ευρώπη του μεσοπολέμου, με την επίκληση ενός τουρκικού «ζωτικού χώρου» (lebensraum), τη δόξα του οθωμανικού χώρου, την εναντίωση στη Συνθήκη της Λωζάνης κ.ο.κ.,
  3. Τη μετατροπή φημισμένων χριστιανικών μνημείων σε τζαμιά, όπως ο καθεδρικός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη,
  4. Τα συγχαρητήρια του Ερντογάν προς τον Λουκασένκο, την υποστήριξή του στον Μαδούρο, τη θερμή υποδοχή ισλαμιστών και τρομοκρατών στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών και
  5. Τη συνεχή παραβίαση από την Τουρκία του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, την υποστήριξη τζιχαντιστών στη Συρία, τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων, την εργαλειοποίηση του προσφυγικού και, βέβαια, την εναντίωση του Ερντογάν στην αραβο-ισραηλινή προσέγγιση.

Επισημαίνοντας την εναντίωση της Τουρκίας σε μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν τόσο με τις αξίες όσο και με τα συμφέροντα της Ευρώπης, ο κ. Καιρίδης αναρωτήθηκε τέλος για τη θέση της γερμανικής προεδρίας όσον αφορά και τις μελλοντικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ