Καλλιόπη Τζήκα: Η Λαρισαία που βρίσκεται πίσω από την στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας

1358

Συνέντευξη στην Φανή Γιαννιώτη

Η ισοτιμία των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής ήταν πάντα ένα αγκάθι στις ανθρώπινες κοινωνίες. Πολλά κινήματα ανέλαβαν δράση, πολλοί αγώνες έγιναν και φτάσαμε στο σήμερα όπου θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ισοτιμία μεταξύ των δύο φίλων, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή. Βέβαια, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση, μιας και με βάση τις μετρήσεις της Eurostat, η γυναικεία επιχειρηματικότητα βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα.

Παρ’ ολα αυτά, μια πολύ σημαντική προσπάθεια προστασίας και ενδυνάμωσης του γυναικείου επιχειρείν έχει ήδη ξεκινήσει στα Εμπορικά Επιμελητήρια όλης της χώρας, με την σύσταση ειδικής επιτροπής για την γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Πίσω απ’ αυτη την προσπάθεια βρίσκεται η Λαρισαία Καλλιόπη Τζήκα, η οποία είναι Γ. Γραμματέας στο Επιμελητήριο Λάρισας και Α’ Αντιπρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και εκπροσώπησε το Επιμελητήριο Λάρισας στις εκλογές του ΕΕΔΕΓΕ (Εθνικό Επιμελητηριακό Δικτύο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών) που έγιναν τον Μάρτιο του 2019, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπου μάλιστα ήρθε πρώτη σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ όλων των υποψηφίων των Επιμελητηρίων όλης της χώρας.

Μιλήσαμε μαζί της για την γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά και για όλα όσα πρέπει να γίνουν ακόμα για την στήριξη και την ενδυνάμωση της.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την δημιουργία της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στη Λάρισα;

Το Επιμελητήριο Λάρισας ήταν από τους Ιδρυτές του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), επί Προεδρίας του αειμνήστου κ. Γκουντόπουλου,σε συνεργασία με τον επίσης αείμνηστο κ. Κασσιμάτη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πειραιά.

Το Δίκτυο ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την υποστήριξη των Γυναικών Επιχειρηματιών σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο.
Εκπροσωπώ το Επιμελητήριο Λάρισας στο ΕΕΔΕΓΕ, εδώ και οκτώ χρόνια και τον τελευταίο χρόνο, στη νέα θητεία του Δικτύου, ως Α’ Αντιπρόεδρος.

Στο πρώτο συμβούλιο , όπου συζητήθηκαν εκτενώς, τα θέματα που αφορούν την Γυναίκα Επιχειρηματία και τα εμπόδια που καλείται να υπερβεί, για να πετύχει τους στόχους της, αποφασίσθηκε, μεταξύ των άλλων, η ίδρυση Επιτροπών Γυναικείας Επιχειρηματικότητας σε όλα τα Επιμελητήρια της Χώρας, για την κατά τόπους υποστήριξη των Γυναικών.
Η πρόταση έγινε άμεσα αποδεκτή από τον Πρόεδρο και ομόφωνα από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λάρισας, έτσι προχωρήσαμε στην ίδρυση της Επιτροπής, στελεχώνοντάς την με άξιες και επιτυχημένες Επιχειρηματίες, μια από κάθε τομέα: μεταποίηση, εμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμό, ψηφιακή διακυβέρνηση, εστίαση και αγροδιατροφη.

Η Λάρισα είναι μία πόλη με Γυναικεία Επιχειρηματικότητα;

Οι γυναίκες αποτελούν το 50.8% του πληθυσμού της χώρας μας και το ποσοστό αυτό δεν είναι απλά ένας ακόμη αριθμός. Είναι πλέον ξεκάθαρο, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο πως η αγορά εργασίας εξελίσσεται σε επίπεδο δεξιοτήτων και ικανοτήτων
Η Λάρισα έχει, σε ένα μέτριο και όχι ακόμη επιθυμητό επίπεδο, αναπτυγμένη τη γυναικεία επιχειρηματικότητα , όπως βέβαια ισχύει σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Βάσει πρόσφατης έρευνας της ICAP, οι γυναικείες επιχειρήσεις κατέχουν το 25% επί του συνόλου επιχειρήσεων της χώρας, ποσοστό το οποίο ανταποκρίνεται και στα δεδομένα της Λάρισας: επί συνόλου 18.000 επιχειρήσεων, στο μητρώο τού Επιμελητηρίου Λάρισας είναι εγγεγραμμένες 5.545 επιχειρήσεις στις οποίες ηγούνται γυναίκες.
Βέβαια, σίγουρα σε κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις που είναι καταχωρημένες με γυναικείο όνομα, ηγούνται άνδρες, οπότε δύσκολα προς το παρόν μπορούμε να έχουμε ακριβή αριθμό γυναικείων επιχειρήσεων – και λέω προς το παρόν, διότι η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λάρισας αποφάσισε τη δημιουργία νέου ευέλικτου μητρώου, με ιδιαίτερο φίλτρο για τις γυναίκες, το οποίο σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.
Επίσης , η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) δέχθηκε την πρόταση του Δικτύου μας (ΕΕΔΕΓΕ)για δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Γυναικών Επιχειρηματιών, οπότε σύντομα θα μπορούμε επιτέλους να μετρηθούμε Πανελλαδικά.

Ποιος είναι ο σκοπός της Επιτροπής;

Ο σκοπός της δημιουργίας της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, είναι η ενδυνάμωση και υποστήριξη των Γυναικών Επιχειρηματιών αλλά και των εν δυνάμει, μέσα από δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και δικτύωσης με επιχειρηματίες όλης της χώρας,αλλά και του εξωτερικού.

Επίσης, η διεκδίκηση ίσων ευκαιριών στο “επιχειρείν”, το Mentoring και οι κατευθυντήριες γραμμές για εύρεση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων είναι θέματα που θα απασχολήσουν την Επιτροπή, όπως και η ψηφιακή διακυβέρνηση, ως απαραίτητη πλέον προϋπόθεση για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Η επιτροπή , η οποία έχει αμιγώς εθελοντικό χαρακτήρα, είναι και θα είναι ανοιχτή σε όλες τις γυναίκες επιχειρηματίες, για να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για την ανάδειξη του “Γυναικείου Επιχειρείν” στον Ν. Λάρισας αλλά και σε όλη τη χώρα, δεδομένου ότι θα υπάρξει συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματικών (ΕΕΔΕΓΕ) αλλά και με όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.

Πώς αντιμετωπίζεται η γυναικεία επιχειρηματικότητα του σήμερα. Υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στο «επιχειρείν»;

Υπάρχουν διάφοροι ανασταλτικοί παράγοντες στην Ελλάδα, αλλά και Παγκοσμίως, που επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.

Οι Γυναίκες Επιχειρηματίες στην Ελλάδα σήμερα, παρόλο που είναι πρόθυμες, δραστήριες και με πολύ αναπτυγμένες δεξιότητες και ικανότητες, έχουν να ξεπεράσουν πολλά και σημαντικά εμπόδια, που ακόμη υπάρχουν στον δρόμο τους.

Βάσει πρωτογενούς έρευνας της ICAP, τα εμπόδια αυτά ξεκινάνε σε ένα μεγάλο βαθμό από τις οικογενειακές υποχρεώσεις, με δεύτερο στη λίστα τις προκαταλήψεις λόγω φύλου, που δυστυχώς συνεχίζονται, αν και βαδίζουμε στον 21ο αιώνα.

Επίσης, η κουλτούρα των Εταιρειών και η έλλειψη υποστήριξης από συναδέλφους καθώς και οι μειωμένες ευκαιρίες προώθησης σε σχέση με τους άνδρες αποτελούν τροχοπέδη για το γυναικείο επιχειρείν.

Η έλλειψη χρηματικών κονδυλίων δε, κάτι το οποίο θα μπορούσε να φροντίσει η πολιτεία, δημιουργώντας χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για γυναίκες, καθώς και η αυξημένη φορολογία αποτελούν σοβαρούς ανασταλτικούς παράγοντες, τόσο για την διατήρηση των υπαρχουσών επιχειρήσεων όσο και για τις εν δυνάμει.

Τελευταίες στην λίστα, έρχονται οι οικογενειακές αντιρρήσεις που ευτυχώς , όπως φαίνεται, μειώνονται όλο και περισσότερο στις μέρες μας.
Ωστόσο, παρόλο που σαφώς δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για το γυναικείο επιχειρείν, όλο και περισσότερες γυναίκες τολμούν να δραστηριοποιηθούν μόνες, ακόμη και από το σπίτι, να υποστηρίξουν μια ιδέα και να καινοτομήσουν, αποδεικνύοντας έτσι τη δύναμη, την θέληση και το πάθος για δημιουργία, που έχουν μέσα τους.

Παράλληλα, έχουμε κατανοήσει την ανάγκη εξειδικευμένης επιμόρφωσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων. Η σύγχρονη αγορά εργασίας επιτάσσει δεξιότητες με γνώμονα το είδος της εργασίας, στοχεύει στην ανάπτυξη προσόντων που θα κάνουν τη γυναίκα πιο ανταγωνιστική και ευέλικτη στην εύρεση της καταλληλότερης θέσης εργασίας .

Προφανώς λοιπόν, χρειάζονται και οι γυναίκες της Λάρισας ενδυνάμωση και υποστήριξη σε πολλούς τομείς, όπως εκπαίδευση, παρότρυνση και εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, και αυτό φυσικά είναι υποχρέωση της Πολιτείας, διότι αποδεδειγμένα η γυναίκα παραμένει μια αναξιοποίητη, μεγάλη δύναμη που μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.

Επίσης, η πολιτεία πρέπει να δώσει άμεση λύση στην επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την πιστοποίηση ως προς την άσκηση και λειτουργία επαγγελμάτων όπως των αισθητικών και των κομμωτριών, τα οποία είναι κυριολεκτικά στον αέρα με παράνομη άσκηση του επαγγέλματος πού φθάνει το 90% και 80% αντίστοιχα, των ασφαλιστικών πρακτόρων, που παρόλη την επιβεβλημένη πλέον τήρηση της νέας Ευρωπαϊκής οδηγίας IDD, παραμένει το αγκάθι της διατήρησης των παράνομων «μαύρων κωδικών», και πολλών άλλων επαγγελμάτων.

Πώς μπορεί να συμβάλει και να βοηθήσει η επιτροπή σε νέες επιχειρηματίες;

Η εκπαίδευση, δεδομένου ότι είναι πρώτη στην λίστα των προϋποθέσεων επιτυχούς εξάσκησης, όλων των επαγγελμάτων γενικά, αποτελεί έναν από τους κυριότερους στόχους της Επιτροπής, η οποία φυσικά υποστηρίζεται κυρίως από το Επιμελητήριο αλλά και το ΕΕΔΕΓΕ, την ΚΕΕΕ και την Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων.

Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και συλλογή προσφορών, σε επίπεδο MBA, από Πανεπιστήμια η απόφαση εκπαίδευσης γυναικών, που πάρθηκε στο Δ.Σ του ΕΕΔΕΓΕ.

Το Επιμελητήριο και οι συνεργαζόμενοι φορείς, οι οποίοι αποτελούν τη φωνή των επιχειρηματιών στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θα είναι το κανάλι προώθησης, των θεμάτων της Επιτροπής στην Πολιτεία, θέματα που απασχολούν την γυναίκα στο σύγχρονο επιχειρείν.

Στη συνέχεια, η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων για την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων αλλά και για το σοβαρό θέμα της ασφάλειάς τους στο διαδίκτυο είναι στους άμεσους στόχους της Επιτροπής.

Επίσης, θα αναρτώνται Success Stories Γυναικών, που μπορούν να εμπνεύσουν νέες επιχειρηματίες, στο νέο site του Επιμελητηρίου, όπου θα δημιουργηθεί ειδικός χώρος για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα.

Η διοργάνωση Συνεδρίων με θέματα που άπτονται των Γυναικών Επιχειρηματιών και οι Εκθέσεις προϊόντων και υπηρεσιών τους, με Β2Β συναντήσεις για δικτύωση, συνέργειες και ανταλλαγή καλών πρακτικών, πιστεύουμε θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην περεταίρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη των Γυναικείων Επιχειρήσεων στην Λάρισα αλλά και στην υποστήριξη και παρότρυνση νέων επιχειρηματιών.

Όλες οι ανωτέρω δράσεις αλλά και νέες που θα προκύπτουν από την Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, από το Επιμελητήριο αλλά και από το ΕΕΔΕΓΕ θα διεκπεραιώνονται από όλες τις κυρίες επιχειρηματίες πού απαρτίζουν το νέο εθελοντικό όργανο υποστήριξης υπαρχουσών αλλά και νέων γυναικείων επιχειρήσεων.

Το Επιμελητήριο Λάρισας, κατανοώντας τα προβλήματα και τις αντιξοότητες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη , η σημερινή γυναίκα επιχειρηματίας, και γνωρίζοντας το μέγεθος της συνεισφοράς της στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας, εάν πραγματικά αξιοποιηθεί κατάλληλα, όλο το γυναικείο δυναμικό, προβαίνει σε δράσεις υποστήριξης και ενδυνάμωσης του γυναικείου επιχειρείν και θα είναι δίπλα και αρωγός σε όλα τα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες επιχειρηματίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ