Καταβάλλεται τη Μ. Τετάρτη αποζημίωση 800 ευρώ σε 750.000 εργαζομένους

371

Αύριο, Μεγάλη Τετάρτη θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ περισσότεροι από 750.000 εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή. Ο πρώτος κύκλος υπεύθυνων δηλώσεων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 10 Απριλίου και βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρωθούν από τη Μ. Τετάρτη 15/4 έως τη Μ. Παρασκευή 17 Απριλίου. Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε και η προθεσμία που είχαν οι εργοδότες – επιχειρηματίες που έκλεισαν προσωρινά τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή για τις δηλώσεις αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Στον αντίποδα, οι εργοδότες που πλήττονται και υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ μπορούν να θέτουν εργαζομένους σε αναστολή μέχρι και τη Δευτέρα 20 Απριλίου. Οσο για τους απασχολουμένους που δεν πρόλαβαν το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, έχουν άλλες δύο ευκαιρίες μέσα στον Απρίλιο για να υποβάλουν ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση και να λάβουν τα 800 ευρώ. Οι πληρωμές για τους επιστήμονες που έχουν υποβάλει αιτήσεις για κατάρτιση, βάσει του προγραμματισμού, θα γίνουν τη Μ. Πέμπτη. Θα καταβληθούν τα 400 ευρώ από τα συνολικά 600 ευρώ, ενώ το ποσό θα εξοφληθεί στο τέλος Απριλίου.

Τη Μ. Τετάρτη θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά το δώρο Πάσχα από τις επιχειρήσεις εκείνες που ούτε έχουν πληγεί βάσει ΚΑΔ, ούτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή. Μια μέρα μετά, τη Μ. Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η πληρωμή αναδρομικών ποσών του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, συνολικού ύψους 2.888.544,47 ευρώ, σε 3.964 νέους μερισματούχους, που η αίτησή τους υποβλήθηκε έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Μέσα στην Μ. Εβδομάδα οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων –έως πέντε εργαζομένους– που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού και είναι δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ, θα πρέπει να καταχωρίσουν το αίτημά τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport.

Μετά το Πάσχα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, θα ενταχθούν νέες κατηγορίες επιχειρήσεων και ΚΑΔ στα μέτρα, που αφορούν περίπου 100.000 εργαζομένους. Οι ειδικότητες αυτές είναι καλλιτέχνες, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, οικοδόμοι, ωρομίσθιοι, ιεροψάλτες, φορτοεκφορτωτές, εργαζόμενοι Helexpo, μουσικοί, ηθοποιοί, ταξιθέτες, απασχολούμενοι σε λιγνιτικές μονάδες, καθώς και εργαζόμενοι σε επίσχεση.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ