Κωνσταντίνος Ζέρβας: Δίνουμε αγώνα με τον κορονοϊό, να είμαστε ενωμένοι

361

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και τα επόμενα βήματα ώστε να περιοριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο ειδικής σύσκεψης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ειδική συνεδρίαση έγινε ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι για την πορεία της πανδημίας από επιστημονικούς και υγειονομικούς φορείς. «Είμαστε στο βαθύ κόκκινο. Δίνουμε αγώνα με τον κορονοϊό. Οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Να είμαστε ενωμένοι», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της τοποθέτησής του.

Λαμβάνοντας το λόγο λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, ο κ.Ζέρβας και αμέσως μετά την ενημέρωση από τους υγειονομικούς φορείς έκανε μία αναδρομή στο πώς εξελίχθηκε ο κορονοϊός στην πόλη, από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος έως και σήμερα, αλλά και στις οικονομικές συνέπειες. «Μπορούμε να αθροίσουμε πολλές αιτίες. Συνθήκες θερινής χαλάρωσης, επιστροφή φοιτητών στην πόλη, οι παραθεριστές των γύρω περιοχών, άνοιγμα των σχολείων, αύξηση της χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών και η ενεργοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης που είναι βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στη συνδεσιμότητα αλλά και στη διασκέδαση, γεγονός που ευνοεί τη διασπορά του κορονοϊού», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την κριτική που δέχτηκε ο ίδιος πρόσθεσε πως «ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ποτέ δεν δήλωσε ότι νικήσαμε τον κορονοϊό. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ποτέ δεν είπε ότι η Θεσσαλονίκη είναι covid free πόλη. Αυτό ειπώθηκε από κάποιον άλλον αυτοδιοικητικό και ειπώθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε την περίοδο του καλοκαιριού ώστε η Θεσσαλονίκη και η περιοχή να είναι τόπος θελκτικός για τον τουρισμό. Να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν ένα τέτοιο θέμα το πολιτικοποιούμε και κουνάμε το δάχτυλο και αναζητούμε εχθρούς, όταν ο μοναδικός εχθρός είναι ο κορονοϊός».

Στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στους ελέγχους που διενεργούνται στα λύματα της πόλης και εκτίμησε πως είναι πιθανόν τα αποτελέσματα να «αρχίσουν να δείχνουν από την επόμενη εβδομάδα και προς τα τέλη Νοέμβρη μία επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων του κορονοϊού».

Στάθηκε, δε, ο κ.Παπαϊωάννου και σ’ ένα επόμενο βήμα που θα γίνει με ιδίους πόρους του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, ώστε να χωριστεί το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης σε 3 – 4 σημεία. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται ξεχωριστά συλλογή λυμάτων και θα υπάρχει επιδημιολογική εικόνα για κάθε περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος. «Νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει πολύ», είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης.

Αναφορικά με το τελευταίο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος διευκρίνισε πως από την ξεχωριστή ανάλυση λυμάτων θα πρέπει να περιμένουμε διαφορετικές δράσεις ανά περιοχή και όχι διαφορετικά μέτρα. «Για παράδειγμα, δεν μπορεί να έχει άλλο όριο κυκλοφορίας η μία περιοχή και άλλο η άλλη. Αλλά να υπάρχει πιο στοχευμένος έλεγχος με πιο εκταταμένες δειγματοληψίες ή άλλου είδους δράσεις».

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, εκτίμησε και αυτός στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, πως από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν σημάδια αποκλιμάκωσης αναφορικά με τους ελέγχους στα λύματα.

Στάθηκε επίσης στην επόμενη ημέρα κάνοντας λόγο για «κυλιόμενα lockdown και υποπεριορισμούς. Στο βαθμό που μπορούμε να τα εφαρμόσουμε θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε με ασφάλεια στο Μάρτιο. Μιλάω για διαχειρίσιμα κρούσματα που θα αυξομειώνονται σε λογικές τιμές και ασφάλεια του συστήματος δημόσιας υγείας».

Στη συνεδρίαση μίλησαν, επίσης, η πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ‘Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα και Χρήστος Καραχρήστος. Αναφέρθηκαν στις ελλείψεις στα νοσοκομεία όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, τα κρεβάτια και τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ζήτησαν στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, ενώ υπογράμμισε η κ.Κατσίμπα πως «δεν έχει αξία ένα lockdown όταν στους χώρους δουλειάς, μέσα στα νοσοκομεία, στις δομές φιλοξενίας, στο στρατό και τις φυλακές δεν γίνονται τακτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, ώστε εκεί που υπάρχει συνωστισμός να προλαβαίνουμε τα κρούσματα σε μικρό αριθμό πριν γεμίσουν όλα».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ