Η κουζίνα της Λάρισας: Όταν η γαστρονομία συναντά την παράδοση

647
Φώτο: gefceis.blogspot.com

Τόπος που παράγει τα δικά του προϊόντα, είναι τόπος ευλογημένος, έλεγαν οι παππούδες μας και μάλλον είχαν δίκιο. Στην περίπτωση της Λάρισας, το παραπάνω γνωμικό βρίσκει απόλυτη εφαρμογή, μιας και η κουζίνα της βασίζεται σε τοπικά και γευστικά προϊόντα. Προϊόντα που είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο, γεύσεις αναλλοίωτες στον χρόνο που μεταφέρουν ιστορίες μέσα στο πιάτο ή στο ποτήρι μας.

Χαλβάς Φαρσάλων

Γνωστός και μη εξαιρετέος, ο καραμελένιος και βουτυρένιος χαλβάς Φαρσάλων, έχει συνδέσει  το όνομα του με το παζάρι της Λάρισας. Τα υλικά του λίγα αλλά εκλεκτά, με το βούτυρο να είναι πρωταγωνιστής και το σωστό κάψιμο της ζάχαρης να είναι δείγμα δεξιοτεχνίας του εκάστοτε δημιουργού. Χρειάζεται μπακιρένιο σκεύος, υψηλή θερμοκρασία και φυσικά, δυνατά χέρια για ανακάτεμα!

 Γάλα, τυριά και τυροκομικά προϊόντα

Κάποιοι, συνηθίζουν να αποκαλούν κοροϊδευτικά τους Λαρισαίους… τυριά! Λες και είναι ντροπή, να παράγει κάποιος υψηλής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα. Η Λάρισα, είναι μια περιοχή όπου η κτηνοτροφία, ακόμα και στις δύσκολες εποχές της κρίσης, ακμάζει και μας χαρίζει υψηλής ποιότητας γάλα, το οποίο μεταμορφώνεται σε πεντανόστιμα τυροκομικά προϊόντα. Η Ελασσόνα, ο Τύρναβος και τα χωριά του Δήμου Τεμπών παράγουν ποιοτικά προϊόντα τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Πίτες

Ο πληθυσμός της Λάρισας είναι ένα κράμα Βλάχων και Σαρακατσαναίων. Και αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα… Μυρωδάτες πίτες με χειροποίητο φύλλο! Οι γεμίσεις διαφέρουν ανάλογα με την εποχή και την διαθεσιμότητα των προϊόντων και οι παραλλαγές είναι πολλές. Πίτες αλμύρες, γλυκές, με φύλλο ή χωρίς, νηστίσιμες ή και όχι. Η πίτα αποτελεί, ακόμη και σήμερα, το καλωσόρισμα της γιαγιάς όταν πας στο χωριό και είναι το φαγητό που έχουμε συνδέσει όλοι με τις πιο όμορφες αναμνήσεις μας.

Κρασί-τσίπουρο

Επειδή το νόστιμο φαγητό πρέπει να συνοδεύεται πάντα από κάτι εξίσου καλό, η Λάρισα διαθέτει πολλές επιλογές σε ότι αφορά τα ποτά. Κρασιά από τους αμπελώνες της Ραψάνης ή του Τυρνάβου και φυσικά το τσίπουρο Τυρνάβου, που έκανε γνωστή την περιοχή μας σε όλη την Ελλάδα.

Το φαγητό αποτελεί σημείο αναφοράς και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας ενός τόπου. Ευτυχώς, η Λάρισα διαθέτει ατελείωτους γευστικούς συνδυασμούς, οι οποίοι κουβαλούν την ουσία της περιοχής μας… Μεστή, γήινη και απόλυτα νόστιμη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here